Jogove forum

Trading, tipy na obchody a investície, zverejňvanie pozícií, denníky traderov a investorov
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 249 times
Been thanked: 606 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Jari - obchody

Príspevok od používateľa osamely chodec »

jogo napísal: So 23 08, 2025 6:02 pm
osamely chodec napísal: So 23 08, 2025 5:58 pm Rada za milion ......IPO. IHNED to PRESTAN OBCHODOVAT.
Nechápeš, že ja tie peniaze mam aj tak zainvestované bez SL už teraz? Lebo časť úspor, čo som zainvestoval DCA nemám ošetrenú SL...
to ako srandujes, ze porovnavas DCA na index s tym co tu dava Jari. Koncim . Jari sorry za plevelenie vlakna, ak admin chce nech to presunie inde.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 197 times
Been thanked: 449 times

Re: Jari - obchody

Príspevok od používateľa jogo »

osamely chodec napísal: So 23 08, 2025 6:06 pm
jogo napísal: So 23 08, 2025 6:02 pm
osamely chodec napísal: So 23 08, 2025 5:58 pm Rada za milion ......IPO. IHNED to PRESTAN OBCHODOVAT.
Nechápeš, že ja tie peniaze mam aj tak zainvestované bez SL už teraz? Lebo časť úspor, čo som zainvestoval DCA nemám ošetrenú SL...
to ako srandujes, ze porovnavas DCA na index s tym co tu dava Jari. Koncim . Jari sorry za plevelenie vlakna, ak admin chce nech to presunie inde.
Nechápeš, čo ti vysvetľujem... Tak isto poprosím admina, nech tu moju debatu s Chodcom presunie alebo zmaže.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2456 times
Been thanked: 2844 times

Re: Jogove forum

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jogo napísal: So 23 08, 2025 5:18 pm Tu si mal na účte 30.6.2024 asi 250 000USD a otváral si pozíciu až 4NQ tj. 1,4mil USD tj. páka 5 a to už je riziko, že ak príde v tom čase prudký prepad trhu, alebo ti vypadne spojenie, alebo čokoľvek sa stane, čo ti nedovolí reagovať na prudký prepad, tak by to mohol byť veľký prúser.
Ináč pozerám, že s tou pákou to už teraz nepreháňaš...
Jogo. Keby nebolo keby - to sú teórie.
Je tam viac premenných, napr. velký rozdiel medzi tým, či si v trhu kontinuálne (overnight, over weekends), alebo použiješ páku na krátku dobu.
Na 4 kontrakty NQ potrebuješ teraz 4 x 15 000, takže okolo 60 000 USD overnight margin. Vtedy ešte menej, odhadujem 50 000.

Ak mal Jari na účte 250K, 10% pád trhu cez gap pri 18 000 je 1800 bodov x 4 x 20 = 144 000 USD...DD -58%

Aj ked to vidíš ako najhorší scénar, NIKDY v histórii sa to nestalo. Nasdaq 100 existuje od 1985.
V najhoršej dot.com kríze bol intraday pohyb aj viac ako 10%, ale samotný open gap nebol nikdy viac ako 10%.

Je otázne, čo by ďalej Jari robil v prudkom poklese ( podobný sme zažili v marci 2020),
Ale broker by mu začal pozície zatvárať až pri stave okolo 50 000, teda pri poklese o 200 000.
To je DD -80%. Taký si ty zažil v ,,Jogo gambling,, ked si jeden kvartál skončil -77%.

Dovolím si tipnúť, že Jari podobné riziko podstúpil iba raz - ale menšie a relatívne krátkodobo.
Jeho reálny DD odhadujem na max -60%.
Takisto odhadujem, že Martin7 bol v DD -60% tiež najmenej 2x...raz 2022, takisto teraz na jar.

Ak však chceme kumulatívny výnos 3 až 4 x vyšší ako výnos trhu, aj riziko poklesu a straty musí byť vyššie.
Netreba to však vidieť hneď v načiernejšom scenári, teda krachu, pretože ten nehrozil ani Jarimu, ani Martinovi.
V najhoršom scénari by Jarimu pozície začal zavierať broker a z počiatočného kapitálu 100K by mu ostalo pár desiatok tisíc.
Martinovi aj pri trojpákovom SOXL hrozí vysoká strata, ale nie bankrot.

Znova ale poviem, že u Martina i Jariho stojí nad rizikom straty oveľa cennejšia schopnosť - skill generovať silný výnos.
Riziko DD je väčšie, ale je vyvážené schopnosťou relatívne rýchlo eliminovať straty a dosahovať veľké zisky.
Aj Gladiš sa dostal do prekérnej situácie, ked mal DD -85%. Ale to že v tejto situácii urobil +200% vyzeralo nádejne.
Lenže ukázalo sa, že v ďalšom priebehu nemá schopnosť generovať vyššie výnosy.
A to sa potvrdilo aj ďalších 15 rokov.

Martin má kumulatívne zhodnotenie cca +3000% za 9 rokov.
Ja som zažil podobné zhodnotenie, dokonca tak ako Martin hned od začiatku.
Ale predstav si, že môj partner v tradingu a náš kolega dosiahol za cca rovnaký čas +50 000%.
To je už niečo na čo potrebuješ extra kuráž - byť vo väčšom riziku straty kontinuálne.

A nedá mi nepripomenúť svetový rekord Dana Zangera, ktorý z 10 000 USD urobil v akciách na páku za 1 rok 29 000% ( 1998-1999)
Rok 1999 skončil na 18 miliónoch ( +164 000%), a v roku 2000 dosiahol peak 42 miliónov.
Potom pri prasknutí bubliny prišiel o 2/3, ale aj tak skončil ako multimilionár. A to je pointa tradingu, prečo niekto riskuje viac.

Vo vašej polemike s Chodcom treba povedať, že je to silne individuálne.
U Chodca nie je primárnym cieľom výnos, ale zachovanie hodnoty kapitálu.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 249 times
Been thanked: 606 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Dovolím si tipnúť, že Jari podobné riziko podstúpil iba raz - ale menšie a relatívne krátkodobo.
Jeho reálny DD odhadujem na max -60%.
Takisto odhadujem, že Martin7 bol v DD -60% tiež najmenej 2x...raz 2022, takisto teraz na jar.

Kazdy sme iny, u mna 60% DD z uctu pri tradingu = GAMBLING
GroF-wgWsAA7B5y.jpg
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 197 times
Been thanked: 449 times

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: So 23 08, 2025 11:15 pm
jogo napísal: So 23 08, 2025 5:18 pm Tu si mal na účte 30.6.2024 asi 250 000USD a otváral si pozíciu až 4NQ tj. 1,4mil USD tj. páka 5 a to už je riziko, že ak príde v tom čase prudký prepad trhu, alebo ti vypadne spojenie, alebo čokoľvek sa stane, čo ti nedovolí reagovať na prudký prepad, tak by to mohol byť veľký prúser.
Ináč pozerám, že s tou pákou to už teraz nepreháňaš...
Jogo. Keby nebolo keby - to sú teórie.
To isté mi svojho času hovorili aj Rado a xZajíc, keď som ich upozorňoval na riziká ich obchodov...

Ja nevravím, že sa to určite stane a ani netipujem pravdepodobnosť s akou sa to stane. Upozorňujem ich na riziká, ktoré možno prehliadajú.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Truncus
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 25 04, 2023 10:39 am
Has thanked: 88 times
Been thanked: 104 times

Príspevok od používateľa Truncus »

jogo napísal: Ne 24 08, 2025 3:39 pm
To isté mi svojho času hovorili aj Rado a xZajíc, keď som ich upozorňoval na riziká ich obchodov...

Ja nevravím, že sa to určite stane a ani netipujem pravdepodobnosť s akou sa to stane. Upozorňujem ich na riziká, ktoré možno prehliadajú.
A robíš to správne. Sám viem, že DD 50 % je už taká hranica rizika, kde to s účtom prihorieva do MC.. Ale Jari je fakt dobrý. Lebo tu stratégiu dokupovania po poklesoch zvláda aj na trhu, ktorý klesal dlhé mesiace, čo som pozeral rok 2022. Myslím, že v jeho prípade ide hlavne o schopnosti chápať trh.
Napísať odpoveď

Návrat na "Trading, tipy, zverejňovanie obchodov a investícií"