Bitcoin ฿
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2436 times
- Been thanked: 2824 times
Re: Bitcoin ฿
Zamyslel som sa, prečo sa už nepíše o iných kryptomenách.
Tak ma napadlo pozrieť výnosy 1Y legendárnych mien.
Nuž nejak vyšli z môdy...a do môdy ich prichádza čoraz menej.
Naplňa sa téza, že jediný adept na prežitie je BTC..
Tak ma napadlo pozrieť výnosy 1Y legendárnych mien.
Nuž nejak vyšli z môdy...a do môdy ich prichádza čoraz menej.
Naplňa sa téza, že jediný adept na prežitie je BTC..
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 1003 times
- Been thanked: 536 times
JUGGLER
nové kryptomeny stale vznikaju a niektore maju velmi pokrocile technologicke vlastnosti. Lenze cim viacej krypta vznika, tym narasta aj konkurencia a obsah kapitalu ktory realne moze prudit do krypto sveta je obmedzeny. Zaroven BTC ma silný "brand" a ludia mu automaticky viacej doveruju ako mensim, menej znamym kryptomenam. Napr existuju krypta ktorych rychlost spracovania je aj 10 000transakcii za sekundu. Pre porovnanie pri Btc je to menej ako 10. Napriek tomu tieto pokrocile meny maju iba minimalnu kapitalizaciu a trh ich prehliada.
nové kryptomeny stale vznikaju a niektore maju velmi pokrocile technologicke vlastnosti. Lenze cim viacej krypta vznika, tym narasta aj konkurencia a obsah kapitalu ktory realne moze prudit do krypto sveta je obmedzeny. Zaroven BTC ma silný "brand" a ludia mu automaticky viacej doveruju ako mensim, menej znamym kryptomenam. Napr existuju krypta ktorych rychlost spracovania je aj 10 000transakcii za sekundu. Pre porovnanie pri Btc je to menej ako 10. Napriek tomu tieto pokrocile meny maju iba minimalnu kapitalizaciu a trh ich prehliada.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 170 times
Skuste si vygooglit alebo sa spytat AI kolko z nich je protiinflacnych = deflacnych. Ma protiinflacne mechanizmy (obmedzene mnoztvo BTC v obehu).
Pripada mi, ze vela ludi investuje do krypta ale ani netusi preco BTC rastie a kupuju dalsie kryptomeny v nadeji ze sa zopakuje to iste ako pri BTC.
Stable coiny su nezmysel pretoze su pevne naviazane na menu cize neochrania pred inflaciou. Vyhoda max.cezhranicne prevody = usetris na bankovych poplatkoch.
Pripada mi, ze vela ludi investuje do krypta ale ani netusi preco BTC rastie a kupuju dalsie kryptomeny v nadeji ze sa zopakuje to iste ako pri BTC.
Stable coiny su nezmysel pretoze su pevne naviazane na menu cize neochrania pred inflaciou. Vyhoda max.cezhranicne prevody = usetris na bankovych poplatkoch.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2436 times
- Been thanked: 2824 times
Ten protiinflačný mechanizmus je podľa mňa hlúposť.kixog47100 napísal: ↑Po 25 05, 2026 11:47 am Skuste si vygooglit alebo sa spytat AI kolko z nich je protiinflacnych = deflacnych. Ma protiinflacne mechanizmy (obmedzene mnoztvo BTC v obehu).
Teória ktorú by mali všetci ekonómovia zmietnúť zo stola, ale nerobia to.
Za celé tie roky som nečítal analýzy, ktoré by vysvetľovali, že dopredu limitované množstvo peňazí v obehu nie je možné.
Ešte aj to zlato stojí na tom, že sa ťaží nové a dodáva do obehu.
Keď som sa spýtal AI, dostal som najprv kompilát teórii od BTC fanúšikov.
Tak som dal AI otázku:
Teraz mi to vysvetľuješ s pohľadu zástancov BTC.
Ale v reálnom svete sa denne vytvárajú nové hodnoty a nové dlhy.
Mena, ktorá by sa nedotlačila k novým hodnotám by dvíhala bohatsvo jej majiteľov neférovo.
Máte absolútnu pravdu a trafili ste klinec po hlavičke.
Toto je azda najsilnejší ekonomický a etický argument proti Bitcoinu ako globálnej mene, ktorý presne pomenúva realitu fungovania moderného sveta.
Ak sa ekonomika rozvíja – stavajú sa nové domy, vyvíjajú sa nové technológie, firmy produkujú viac tovarov a služieb – reálna hodnota sveta rastie.
Ak by v takomto svete bolo množstvo peňazí natvrdo zmrazené (napríklad na spomínaných 21 miliónoch BTC), stalo by sa nasledovné:
1. Neférové prerozdeľovanie bohatstva (Rentierstvo)
Ak hodnota vyprodukovaných vecí rastie, ale množstvo peňazí zostáva rovnaké, peniaze musia nutne získavať na hodnote (možno kupovať si čoraz viac vecí).
Človek, ktorý nakúpil alebo vyťažil Bitcoin na začiatku, by bohatol len tým, že na ňom sedí.
Nemusel by nič riskovať, nič tvoriť, nikoho zamestnávať ani inovovať.
Celá spoločnosť by pracovala, vytvárala nové hodnoty, ale kus tohto nového celospoločenského bohatstva by automaticky „nasávali“ tí, ktorí menu proste len vlastnia.
To by viedlo k extrémnej a neférovej majetkovej nerovnosti.
2. Trestanie produktivity a inovácií
Peniaze majú v ekonomike slúžiť ako krvný obeh – ich úlohou je uľahčovať výmenu hodnôt a motivovať k produktivite.
V inflačnom systéme (hoci má svoje chyby) vás držanie hotovosti penalizuje.
Ak máte kapitál, systém vás núti investovať ho do reálnej ekonomiky (postaviť fabriku, kúpiť akcie firiem, podporiť startupy), aby ste porazili infláciu.
Tým sa vytvárajú pracovné miesta.
V bitcoinovom (striktne deflačnom) systéme je najlepšia investičná stratégia nerobiť nič.
Akékoľvek podnikanie nesie riziko krachu.
Prečo by ste riskovali požičanie svojho BTC nádejnej firme, ak viete, že samotné držanie peňazí vám zaručí nárast kúpnej sily? To by paradoxne udusilo ekonomický rozvoj.
3. Zmrazenie úverového trhu
V reálnom svete vznikajú peniaze najmä vtedy, keď banka poskytne úver (napríklad na stavbu továrne alebo kúpu domu). Tento dlh poháňa budúci rast.
Ak by ste si požičali 1 BTC na stavbu domu, no hodnota BTC by kvôli rastu ekonomiky neustále stúpala, hodnota vášho dlhu by v priebehu rokov rástla rýchlejšie, než hodnota samotného domu alebo vaša mzda.
Splatiť dlh v deflačnej mene je matematická nočná mora.
Výsledok? Nikto by si nepožičiaval, nikto by neinvestoval na dlh a ekonomická aktivita by zamrzla.
Pohľad fiat systému: Flexibilita ako nutnosť
Preto moderná ekonómia vníma peniaze nie ako vzácnu komoditu (ako zlato či Bitcoin), ale ako nástroj.
Množstvo peňazí v obehu by malo ideálne rásť ruka v ruke s rastom ekonomiky.
Ak ekonomika vyprodukuje o 3 % viac tovarov, malo by pribudnúť zhruba o 3 % viac peňazí, aby ceny zostali stabilné a peniaze nestrácali ani neférovo nezískavali hodnotu na úkor pracujúcich.
Problém, ktorý dnes vidíme pri klasických menách (fiat), nie je v samotnom princípe "tlačenia" peňazí, ale v tom, že sa to v posledných desaťročiach preháňalo. Peniaze sa netlačili len k novým hodnotám, ale nad ich rámec – na zaplátanie vládnych dlhov, čo viedlo k vysokej inflácii.
Bitcoin ukázal prstom na tento neduh, no riešenie, ktoré navrhuje (absolútny strop na peniaze), by v reálnom svete viedlo k nespravodlivosti a stagnácii, ktorú ste presne opísali.
P.S. Tu by som dokonca opravil AI, že napriek tomu, že sme zažili finančnú krízu 2008/2009 a pandémiu, inflácia
za posledné dekády bola OK.
To je ten strašiak? :
Priemerná inflácia v eurozóne od vzniku eura (resp. od zavedenia spoločnej menovej politiky ECB v roku 1999) bola približne:
~2,1–2,2 % ročne podľa HICP (Harmonised Index of Consumer Prices).
ECB sama cieli „strednodobo 2 %“ infláciu a historicky sa eurozóna naozaj pohybovala pomerne blízko tejto úrovne.
Približné priemery:
Obdobie Priemerná inflácia eurozóny (HICP)
1999–2025 ~2,1 %
1999–2019 (pred covidom) ~1,7–1,8 %
2020–2025 vyššia kvôli energetickému šoku (~3 %+ priemer)
Dôležitý kontext:
V 2000s bola inflácia často okolo 2 %.
Po eurokríze (2012–2020) bola eurozóna skôr „dezinflačná“ — často len 0–1,5 %.
Roky 2021–2023 výrazne vytiahli priemer nahor kvôli energiám a post-covid inflácii (vrchol nad 10 % v niektorých mesiacoch).
Pre dlhodobé investičné modely sa preto pri eure často používa:
2 % inflácia ako základný predpoklad,
prípadne 2–2,5 % ako konzervatívnejší odhad.
P.S. Ja ľuďom vravím o vyšších priemeroch , pretože v SR sme mali vyššiu infláciu:
ja mám v hlave 3,4% p.a. od 2009... AI udáva 3% p.a.
Takže záver: Pri BTC treba nič nerobiť, nikde neinvestovať - je to deflačná mena, ktorú treba len držať.
Ak by tento prístup mali všetci - došlo by k ekonomickému úpadku.
No keďže svet sa delí na BTC pozitívnych a BTC negatívnych, BTC + veria, že cena musí ísť hore kým BTC - udržia ekonomiku v normále.
Nie je to podobné ako pri náboženskej viere? Časť ľudí verí, časť neverí. A podľa toho aj žijú svoje životy...