Asi si skôr chcel podporiť prenajímateľov, však?JUGGLER napísal: Každému nájomcovi odporúčam si tento problém najprv dôkladne naštudovať.
JUGGLER napísal:Každému prenajímateľovi odporúčam tento problém najprv dôkladne naštudovať.
Zaujimave, ale u nas je vsetko mozne, a keby si tu zenu vyhodil vlastnorucne? Bez policie by si ju vysmaril a na druhy den alebo este v ten den vymenil zamky?JUGGLER napísal: Mne sa do prázdneho bytu vlámala a nasťahovala sociálne slabá matka s deťmi a dostal ju odtiaľ až exekútor. To som však musel najprv vyhrať súd o vypratanie bytu. U nás je to Kocúrkovo. Nie ako na západe, kde zavoláš policajtov a delikventa z bytu vyhodíš.
Tu boli policajti bezmocní, mohol som akurát podať trestné oznámenie za vlámanie a porušovanie domovej slobody.
Aj by som ju vyhodil, ale bola tam s troma malými deťmi. Tých detí mi bolo ľúto. Deti si prežili svoje, boli vystrašené. Matka s nimi ušla od muža, ktorý pil a bol na nich agresívny.Biosko napísal: Zaujimave, ale u nas je vsetko mozne, a keby si tu zenu vyhodil vlastnorucne? Bez policie by si ju vysmaril a na druhy den alebo este v ten den vymenil zamky?
Alebo sa priviazala putami o radiator?
Byt som nikdy neprenajímal. Držal som ho prázdny. Chodil som tam len na kontroly raz za pár mesiacov. Raz som prišiel a kľúč mi nepasoval. Zazvoním susedke a ona, že tam niekto býva. Tam búcham na dvere a otvorí mi žena s priblblým výrazom. Okolo nej prestrašené deti...marco napísal:juggler - neprijemna skusenost / zrejme to nieje velmi podstatne, ale ako sa ti tam vlamala ? bola predtym v najme a vypovedal si jej zmluvu ? alebo jednoducho sa zobrala s 3 malymi detmi a skusala jeden byt za druhym ?
Ako funguje taka danova vyhoda? Nebola by iba vtedy, ak by clovek zil iba z toho prenajmu (nemal iny prijem)? - netusimfilip glasa napísal:Pri SROčke strácaš daňové výhody súkromnej osoby.
Reality pojdu dole. Najmy mozno aj +- zostanu rovnako. Sak aj dnes su nizke. Ale uz sa to nikomu nebude oplacat. Dneska je to tak na hrane. Preto som na nehnutelnosti bear. Jedine co by ako tak mohlo zarobit su slozitejsie spekulacie. Samozrejme nemyslim ziadny daytrading ale horizont v mesiacoch az par rokov.Skusme si polozit otazku. Co sa stane ak sa skonci terajsie obdobie nizkych urokovych sadzieb?
Podla statistik ceny stagnuju, na zaklade coho myslis ze pojdu dole?filip glasa napísal:Reality pojdu dole.
lebo jeden kvartal "narasli" o 1%.Podla statistik ceny stagnuju
A sme doma... Nedavno boli terminaky na dva, tri roky s 3,5-4 percentami. Absolutne bez rizika a starosti.emr napísal:Vynos po odpocitani nakladov pred zdanenim 5%.
samozrejme, preto sa treba viazat na kratsie doby. Lebo s inflaciou trosku stopnu aj sadzby, ktore sa drzia pod inflaciou.Moze ti vyraznejsie stupnut inflacia, pripadne nejake horsie scenare.
banka sama o sebe je extremne rizikova entita. Uznavam. Ak by nebola garancia vkladov statu, ktory ich zaplati aj v zlej situacii, tak by to samozrejme stracalo vyznam. Ako ukazuje priklad Irska, tak vklady v bankach su rizikove. Ale neriskuje jednotlivec, ale stat a ludia v nom ako celok.A co mi vie garantovat entita, ktora je sama zadlzena na nasobok svojich rocnych prijmov?
Ta je stale a stale bude. Ale nehnutelnosti ta pred nou nezachrania. Ono inflacia je stale, ale nehnutelnosti klesaju. A vynos je mizerny. +- ako na terminaku.V najlepsom pripade pozvolnu inflaciu papierikov, ktorou vacsina ludi schudobnie.
Podla toho ktore. A aj to bude len docasne. Potom treba najst inu prilezitost. Zralocim sa treba vyvarovat aj dnes.Korporatne dlhopisy vyzeraju co sa tyka vynosov zaujimavo.
Problem je, ze pri upadku ekonomiky upadnu aj nehnutelnosti (dopyt po nich, po uveroch, atd.)Ja nehnutelnost vnimam ako istotu, najma v tychto casoch, ked nas caka bud dlhsia doba pozvolneho upadku alebo mozno nieco horsie.
nie negeneruje. Ten vynos je mizerny. Ak najdes nieco s vynosom aspon 7-8%, tak to trochu dava vyznam. Ale tych 5% je velmi malo. Pretoze od tohoto "cisteho" vynosu treba este odratat udrzbu, obnovu nabytku, aspon ake take rekonstrukcie raz za 20 rokov, neobsadenost (1-2 mesiace kazde dva roky), obcas provizia realitke. Nakoniec si na vynose ako na terminaku.generuje priebezny slusny vynos.
Lebo taky je priemer najomneho na Slovensku. Ceny nehnutelnsoti su relativne vysoke, ponuka bytov na prenajom je velka, najomnici nemaju dovod platit viac - taky je trh.Bezne si rad ak prenajimas za 3-5 percent? Ake su dvovody? Kde zijes?