Komoditné ETF

11.02.2018  /  Juraj Kišák

Mnoho investorov váha nad investíciou do komodít z dôvodu neistoty ako aj komplikovanejšieho spôsobu investície. V dnešnej dobe je však možné využiť komoditné ETF, ktoré umožňujú prístup k takmer každej triede aktív. Komodity majú tendenciu byť volatilné a vývoj na trhu v roku 2017 to odráža. Po poklese smerom nadol v prvej polovici roka zaznamenali hodnoty ETF vo veľkých komoditách od júna nárast, čo prispelo k mierne pozitívnym výnosom za rok. Veľa investorov používa komodity ako zabezpečenie proti inflácii. Komodity navyše pomáhajú diverzifikovať investičné portfóliá vzhľadom na ich všeobecne negatívnu koreláciu s ostatnými triedami aktív ako sú akcie a dlhopisy a komodity sa často vnímajú ako bezpečný prístav v čase neistoty trhu.

Ak zvažujete investíciu do komodít ale nie ste si istí, ktorá z nich je pre vás najvhodnejšia je ideálne využiť práve komoditné ETF, ktoré poskytujú mnoho možností. Existujú ETF, ktoré sledujú široký kôš komodít, ako aj fondy, ktoré sa zameriavajú na jeden typ komodity ako je napríklad ropa alebo drahé kovy.

Pre ilustráciu Vám prinášame krátky prehľad komoditných ETF boli vybrané na základe kombinácie spravovaných aktív a výkonnosti. Všetky údaje o výkonnosti YTD odrážajú obdobie od 1. januára 2018 do 3. februára 2018. Všetky údaje boli aktuálne k 3. februáru 2018.

PowerShares DB Commodity Index Tracking Fund (DBC)

Emitent: Invesco PowerShares

Priemerný objem: 3 257 882

Čisté aktíva: 2,2 miliardy USD

2018 YTD Výnos: 2.29%

Expense ratio: 0,89%

DBC je obrom v komoditnej sfére – teda najväčšie ETF z hľadiska objemu spravovaného majetku. Sleduje index 14 komodít s použitím termínových kontraktov. Expozícia do jednotlivých tried je postavená na stratégií váženého priemeru, pričom obmedzuje energiu na maximálne 60% z hodnoty aktív aby umožnila väčšiu expozíciu do nespotrebných komodít ako je zlato a striebro. Takáto veľkosť fondu tiež prináša vynikajúcu likviditu. Jednoročné, trojročné a päťročné ročné výnosy spoločnosti DBC vo výške 4,86%, -3,44% a -9,77% odrážajú volatilitu na komoditnom trhu.

iPath Pure Beta Broad Commodity ETN (BCM)

Emitent: iPath

Priemerný objem: 4,559

Čisté aktíva: 56,72 miliónov USD

2018 YTD Výnos: 1.98%

Expense ratio: 0,70%

BCM vyberá termínované kontrakty na základe indexu Barclays Commodities Index, ktorý je v súčasnosti vážený na základe likvidity a je obmedzený na 35% pre komoditné sektory a 20% pre komoditné skupiny. Z tohto dôvodu je energia nedostatočne zastúpená a drahé kovy sú nadmerne zastúpené v porovnaní s inými širokými komoditnými indexovými fondmi v ktorých môže energia tvoriť 65% a viac z celkovej hodnoty aktív. Jednoročné, trojročné a päťročné ročné výnosy pre BCM predstavujú 7,33%, -2,93% a -8,10%.

First Trust Global Tactical Commodity Strategy Fund (FTGC)

Emitent: First Trust

Priemerný objem: 60,693

Čisté aktíva: 187,90 miliónov USD

2018 YTD Výnos: 0.86%

Expense ratio: 0,95%

FTGC je jediný aktívne spravovaný široký komoditný fond. Je tiež štruktúrovaný trochu inak ako otvorený fond podľa zákona o investičných spoločnostiach z roku 1940. FTGC získava komoditné expozície prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti na Kajmanských ostrovoch, ktorá vlastní futures a iné štruktúrované komodity. V súčasnosti drží kôš s približne 30 komoditnými futures, pričom 10 najväčších holdingov zahŕňa aj nezvyčajné položky ako je sójový olej, živý dobytok alebo kakao. Za tento aktívne spravovaný fond sa platia vyššie poplatky ale stále je to v súlade s inými ETF. Napriek nezvyčajnej štruktúre je fond zdanený ako akciový fond. Jednoročné a trojročné ročné výnosy sú 2,72% a -7,27%.