Investovanie pre dlhodobý kapitálový rast

15.04.2015  /  Redakcia

Tento mesiac si pripomíname tretie výročie Fondu GlobalDemographics. Za toto obdobie sa fondu darilo veľmi dobre, na absolútnej aj relatívnej báze. Od svojhovzniku dosiahol hrubý výnos vo výške 54,3%  v porovnaní s 38.3% pri indexeMSCIWorld všetkých krajín. S pomocou vysoko „aktívnych peňazí“  presahujúcich 90% a veľmi nízkym obratom, odrážajúcim skryté dlhodobé rastové zameranie fondu, tento fond za tri roky porazil 94% svojich rovesníkov.

Fond spoločne manažujú HilaryNatoff (HN) a AnetaWynimko (AW), špecialistky na zdravotníctvo a spotrebný tovar, v tomto poradí – teda dva sektory, ktoré sú najviac vystavené rastu súvisiacemu s demografiou. Hilary a Anetasa tu s nami podelia o svoje názory na investovanie súvisiace s globálnou demografiou.

Prečo je investovanie do globálnej demografie také presvedčivé?

HN: Investovaním do Global Demographics Fondu investorom odhaľuje jednu z najmocnejších tém našich čias. Myslíme si, že tento fond má niekoľko jedinečných vlastností a taktiež ponúka dobré rastové vyhliadky a kontrolovanú volatilitu. Investovanie do tejto rastúcej oblasti prináša istotu, nakoľko vidíme, že demografické zloženie – veda o evolúcii populácie – dramaticky zmení náš svet ešte počas nášho života, pokiaľ ide o spoločnosť, biznis ako aj svet investovania. Zmeny vzorcov v globálnej populácii priamo ovplyvňujú spotrebiteľské vzorce v prospech profitu firiem vďaka silným kompozitným efektom, bez ohľadu na prudké kolísanie spôsobené faktormi ako ceny komodít, politika centrálnej banky alebo menové pohyby. Firmy, do ktorých investujeme by mali aj naďalej časom dosahovať udržateľné a rastúce obraty, aj napriek takýmto problémom.

Aké sú investičné ciele fondu?

AW: Cieľom fondu je dosiahnuť dlhodobý kapitálový rast investovaním do akcií po celom svete, ktoré budú ťažiť z kľúčových demografických trendov. Konkrétnejšie, investujeme do spoločností, ktoré v časovom horizonte 3 až 5 rokov budú profitovať z troch hlavných demografických trendov, a to: rast populácie, starnutie a rastúca stredná trieda.

Demografia – hnací motív štrukturálneho rastu

Ako vyberáte akcie pre toto portfólio?

HN: Našim cieľom je identifikovať tie najspresvedčivejšie investičné nápady, ktoré podľa nášho hodnotenia budú profitovať z demografických faktorov a chceme vytvoriť neobmedzené portfólio, ktoré z dlhodobého hľadiska bude dosahovať lepšie výsledky. Začali sme z veľmi širokej bázy, zbierali sme nápady z celého sveta, kde sú demografické faktory hlavnými hnacími motormi dlhodobého rastu firiem – to vygenerovalo univerzum približne 1000 akcií. Následne sme tento náš investičný svet zredukovali na zoznam sledovaných 200 akcií tak, že sme určili, demografické faktory sú kľúčovými hnacími motormi dlhodobých príjmov a pri ktorých sme vyhodnotili, že biznis model je silný a pomer podstúpeného rizika a prínosu je priaznivý.

Tento postup nakoniec vedie k zostaveniu portfólia 50-70 najviac zvýhodnených globálnych akcií. Toto portfólio je neobmedzené a obsahuje jednak to, čo vnímame ako „dnešní víťazi“ ako aj “ víťazi zajtrajška“. Tento zoznam sledovaných akcií ako aj portfólio sa pravidelne prehodnocuje, aby sme sa uistili, že zachytávame spoločnosti, ktoré sú čo najpozitívnejšie ovplyvnené demografickými trendmi.

Nesmierne profitujeme z rozsiahlej celosvetovej siete špecializovaných analytikov a manažérov portfólií spoločnosti Fidelity, ktorí zdieľajú svoje nápady a presvedčenie, aby nám poskytli bezkonkurenčný medzinárodný náhľad do nášho investičného sveta. Ja sa špecializujem na výber hráčov z oblasti zdravotníctva a Aneta je odborníčka na spotrebiteľské segmenty, takže investori majú k dispozícii manažérky špecializujúce sa na dva segmenty, ktoré sa zameriavajú na dosiahnutie dlhodobých výnosov v jednom jedinom fonde.

Trendy štrukturálneho rastu, ktoré vo fonde uprednostňujeme, budú aj naďalej podporovať výnosy firiem, do ktorých investujeme. Pamätajme, že práve zisky a nie samotné hodnotenia z dlhodobého hľadiska prinášajú výnosy. Fond neustále generuje výnosy, ktoré presahujú výnosy na trhu vďaka holdingom „dnešných víťazov“, ktoré znásobujú zisky na základe demografických faktorov, a taktiež  vďaka „víťazom zajtrajška“, ktorí budú profitovať z nových trhov a produktových inovácií.

Môžete uviesť nejaké príklady akcií, ktoré uprednostňujete?

AW: Každá z firiem, ktoré predstavujú tie najlepšie investičné príležitosti, je podporená jedným z troch favorizovaných demografických trendov, pričom sú diverzifikované podľa sektora a geografického zariadenia.

Safaricom je mobilná sieť, ktorá má dominantné postavenie na trhu v Keni – vlastníM-Pesa, službu pre peňažné prevody cez mobilný telefón a mikrofinancovanie, ktorá spracuje viac ako 100 miliárd KES (108 milárd USD) (čo zodpovedá približne jednej tretine HDP Kene). Firma má monopolnú pozíciu s viac ako 65% podielom na trhu atvorí kvalitnú zložku rastových príjmov so silným cashflow. Populácia Kene do roku 2030 prudko vzrastie zo 40 miliónov na 66 miliónov ľudí.

Ecolab predstavuje hlavne defenzívne akcie a jevíťazom medzi jednotlivými hospodárskymi cyklami. Poskytuje riešenia pomáhajúce zlepšovať vodné a energetické hospodárstvo ako aj hospodárstvo odpadových vôd. Akcie predstavujú vysokokvalitnú zložku rastových príjmov, ponúkajúcu dlhodobé príležitosti organického rastu, pričom viac ako 90% príjmov pochádza z opakovaného predaja produktov s 15% zo vznikajúcich trhov. Podľa údajov OSN do roku 2025 až 1,8 miliardy ľudí bude zažívať absolútny nedostatok vody.

Essilor má 37% trhový podiel segmentu očných šošoviek, s vysokou expozíciou na vznikajúcich trhoch. Na výskum a vývoj míňa niekoľkonásobne viac ako jeho konkurenti a ponúka silný rastový potenciál. Akcie majú defenzívny charakter, nakoľko 80% nákupov šošoviek tvorí nákup náhradných šošoviek. Dlhodobý dopyt podporuje očakávanie, že do roku 2020 až 4,1 miliardy ľudí bude potrebovať produkty na korekciu zraku, čo predstavuje 43% nárast oproti súčasnej úrovni.

Hilary Natoff je spolumanažérka portfólia fondov Fidelity pre fond Global Demographics. Do Fidelity prišla v roku 2000 ako výskumná analytička pre panaeurópsku dopravu a neskôr pre panaeurópske farmaceutické segmenty.

Aneta Wynimkonatoff je spolumanažérka portfólia fondov Fidelity pre fond Global Demographics. Do Fidelity prišla v roku 2001 ako výskumná analytička. 

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.