Aký je rozdiel medzi onshore a offshore spoločnosťou?

16.08.2015  /  Redakcia

Daňové raje, krajiny, kde môžete podnikať s minimálnym resp. nulovým daňovým zaťažením. Ako nedávno povedal Patrik Tkáč, jeden hlavných predstaviteľov finančnej spoločnosti J&T: „Každý Slovák a Čech, ktorý očakáva kapitálový zisk vyšší ako 200-tisíc eur a neinvestuje prostredníctvom štruktúry podobnej Cypru, okráda vlastnú rodinu.“ Povedzme si úprimne, niečo na tom bude. Rozmýšľali ste aj vy o založení offshore firmy?

Obľúbené offshore destinácie

Je rozdiel medzi offshore a onshore destináciou. Offshore firmy ťažia výhody hlavne z nulového daňového zaťaženia krajiny, v ktorej sú založené. No onshore firmy využívajú rôzne daňové úľavy, optimalizácie daní a daňové úspory v klasickej ekonomike. Najobľúbenejšími offshore krajinami sú Seychely, Panama, Belize či Britské Panenské ostrovy. Keď si chcete založiť firmu v niektorej z týchto krajín, nemusíte ovládať miestny jazyk, aj keď návšteva jazykovej školy nie je nikdy zlá. Offshore spoločnosť v daňovom raji za vás založí CompanyFormation.sk.

Onshore spoločnosti

Obľúbenými destináciami pre onshore spoločnosti sú Cyprus a Veľká Británia. Celkové daňové zaťaženie na Cypre bolo v roku 2014 na úrovni 22,5 %. V porovnaní so Slovenskom to je takmer o 25 % menej. Veľkou výhodou Veľkej Británie je, že pokiaľ vaša spoločnosť nemá vyšší obrat ako 81 tisíc libier ročne, nemusíte sa registrovať k plateniu DPH. Táto možnosť predstavuje pre malých podnikateľov skvelú možnosť, ako rozbehnúť svoj biznis.

Účtovníka nepotrebujete, právne poradenstvo áno

V krajinách ako Belize či Panama nepotrebuje odovzdávať účtovníctvo ani daňové priznanie, takže účtovníka nepotrebujete. No podnikanie s firmou založenou v daňovom raji na slovensku si vyžaduje spoľahlivé právne poradenstvo od advokátskej kancelárie, pretože môžete naraziť na určité špecifiká, ktoré so sebou prináša toto podnikanie. Aj preto je lepšie ho prekonzultovať s človekom, ktorý má slovenskú legislatívu v malíčku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.