8 dobrých rád, ktoré vám pomôžu pri začiatkoch v podnikaní

15.08.2017  /  Redakcia

Vo väčšine prípadov je hranica medzi úspechom aj neúspechom daná rozhodnutiami. Ak viete ako v rozhodujúcich chvíľach konať, máte vyhrané. Pripravili sme pre vás zoznam základných vecí, ktoré sa týkajú úspešného podnikania.

Ponúknite ľuďom to, čo chcú kúpiť a nie len to, čo chcete predať

Príliš často ľudia vhupnú do podnikateľských sfér s produktom či službou, o ktorých si myslia, že budú úspešné. A ony nakoniec nie sú, pretože nemajú svojich odberateľov. Úspešný podnikateľ bude ten, ktorý zaplní voľné okienko na trhu a ponúkne riešenia problémov. Aj známe call centrum v Bratislave vám môže priniesť nečakaný úspech.

Vždy nachádzajte spôsoby, ako udržať nízke náklady

Celý tok peňazí na svete by bol nanič, ak by sa nejednalo o pozitívny cash flow – to znamená, že z podnikanie vám musí priniesť viac peňazí ako do neho vložíte. Hlavnou myšlienkou je nikdy nepredávať za maloobchodné ceny a v platobnom styku s dodávateľmi hľadať kreatívne spôsoby, ako čo najviac ušetriť.

Pri plánovaní preceňujte výdavky a podceňujte príjmy

Čísla sú tou stránkou biznisu, ktorá by sa vám mala vryť do DNA. To, že vo svojich plánoch budete počítať s horším vývojom situácie, ešte neznamená, že ste ochotní ju prijať. Konzervatívne odhady ohľadom výdavkov a príjmov vás len prinútia zefektívniť proces riadenia firmy a vaše snaženie, ktoré by v ideálnom prípade malo vyústiť v stabilné finančné parametre. Predaj spoločnosti s históriou bohatou na úspechy a vo výbornej finančnej kondícii by sa vám v budúcnosti mohol sakramentsky vyplatiť.

Zamerajte sa na predaj a marketing

V biznise sa nič nestane, pokiaľ sa neuskutoční predaj. Povedané v skrate: musíte nájsť dobrý spôsob ako získať potenciálnych zákazníkov, primäť ich k nákupu a ubezpečiť sa, že tento nákup nebude ich posledným. Spôsob, ako to dosiahnuť, je nájsť alebo vytvoriť marketingový alebo predajný systém, ktorý môžete testovať a merať. Pomôcť vám môže napr. výhodná reklama na Facebooku, v rámci marketingu veľmi účinná „zbraň“ s masovým zásahom.

Nájdite spôsoby ako exponenciálne zvyšovať zisk

V podnikaní existuje niekoľko momentov, ktoré zásadne ovplyvňujú zisk. Ak ich dokážete zvládnuť a zároveň kontrolovať svoje náklady, spustíte lavínu s názvom „úspešný obchod“.

Najlepšie je, ak sa vám podarí zvládnuť všetky kroky: získať viac potenciálnych zákazníkov, konvertovať ich z „potenciálnych“ na „pravidelne nakupujúcich“, zvyšovať ich počty, zvyšovať priemernú cenu predaja a tým aj ziskové marže. Vykonajte niektorý z týchto krokov, udržte dole náklady a uvidíte viac ziskov. Vykonajte všetky tieto kroky a vaše podnikanie doslova vzlietne.

Merajte a testujte všetko

Nemôžete zmeniť niečo, čo neodmeriate a nemôžete povedať, či program alebo stratégia funguje, ak ich netestujete a nesledujete ich výsledky. Pozerajte sa na vec očami lekárov: aj tí vám pred tým, než určia diagnózu, zmerajú krvný tlak a srdcovú frekvenciu.

Učenie sa = väčšie zisky

Ak nemáte za sebou miliónový biznis, je jasné, že nebudete vedieť ako ho naštartovať. Ale môžete sa to naučiť. Akceptujte fakt, že proces učenia sa vždy prichádza pred samotným zarábaním. Ak chcete mať úspešný obchod, budete sa musieť učiť čo najviac o predaji, marketingu a ďalších operáciách. Žiadny limit neexistuje, prosto začnite.

Nezľavujte, pridávajte hodnotu

Kedykoľvek zľavujete, vyberáte peniaze priamo z vášho vrecka. Nerobte to. Namiesto toho vytvorte návrhy s pridanou hodnotou vo vašom produkte alebo službe. Zvyšujte svoje marže pomocou lacných alebo bezplatných doplnkov. Prečo sú najlepšie tonery Panasonic? Určite nie preto, že ich jedinou výhodou je cena.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.