Investujte rozumne a do správnych fondov. Ako na to?

20.11.2018  /  Admin

Uvažujete, ako zhodnotiť svoje financie? Hoci nemáte žiadne skúsenosti, aj pre vás môže byť investovanie to pravé. Stačí vedieť, ako a do čoho investovať. Možností máte niekoľko. Investovať sa dá do drahých kovov, cenných papierov, či nehnuteľností. Ak však nedisponujete veľkou sumou peňazí, ideálne je začať s kolektívnym investovaním, teda investovaním do podielových fondov.

Ako investovať do podielových fondov

Každý začínajúci investor, ktorého zaujímajú podielové fondy ako možná investícia, by mal v prvom rade vedieť, čo vlastne podielové fondy sú. Charakterizuje ich nasledovné:

Na trhu sa môžete stretnúť s niekoľkými typmi investičných fondov. K najbežnejším však patria peňažné, dlhopisové, akciové a zmiešané fondy. Peňažné fondy sú charakteristické nízkym výkyvom, no zároveň sú aj menej výnosné. Vhodné sú preto pre konzervatívnych investorov, ktorí chcú svoje finančné prostriedky investovať len na krátky čas, približne rok.

Dlhopisové fondy sú rizikovejšie, no zároveň prinášajú spravidla vyšší výnos ako peňažné fondy. Určené sú pre investorov, ktorí sú ochotní investovať prostriedky na dlhší čas, a to aspoň 2-3 roky. Investujú do štátnych a podnikových dlhopisov.

Akciové fondy sú najvýnosnejšie, no tiež najrizikovejšie. Tieto sú vhodné pre skúsenejších investorov, ktorí sú ochotní riskovať a zároveň investovať financie aspoň na 5 rokov. Ide o investície do akcií väčších alebo menších podnikov.

V prípade, že investor hľadá akýsi stred medzi akciovými a dlhopisovými fondmi, vhodné sú zmiešané fondy. Tie sú zložené z viacerých typov cenných papierov, a to najčastejšie z akcií a dlhopisov. Tu sa odporúča investovať aspoň na tri roky.

Pre naozaj konzervatívnych investorov sú dostupné zaistené fondy. Garantujú síce návratnosť istiny, no ich výnos je nízky a predčasný výber je spoplatňovaný vysokým poplatkom. Z ďalších typov fondov môžeme spomenúť tiež rôzne špeciálne fondy, ktoré investujú napríklad do realít a fondy fondov, ktoré investujú do podielových listov iných fondov.

Typ fondu si teda vyberajte aj podľa miery rizika a časového horizontu, v akom sa chystáte nechať svoje financie pracovať.

mFondy – Objav roka 2017

Základy toho, ako investovať, už poznáte. Ako si ale vybrať vhodnú správcovskú spoločnosť, respektíve fond? Zvoľte si fondy, ktoré sú kvalitné a spoľahlivé a pýšia sa dôverou mnohých investorov. Výbornou voľbou sú mFondy, ktoré získali ocenenie Objav roka 2017 v hlasovaní odbornej poroty, v kategórii najlepšie finančné produkty. Ak chcete investovať v mFondoch, nemusíte byť v tejto oblasti expertom a nemusíte byť ani mimoriadne bohatí. Začať investovať totiž môžete už od sumy 15€. Povedzme si teda o mFondoch viac.

Veľkou výhodou mFondov je možnosť online investície. Stačí zopár klikov v internetbankingu na to, aby ste si otvorili investičný účet a začali svoje peniaze zhodnocovať. Ak si neviete vybrať typ fondu, môžete sa online aj otestovať. Po vyplnení krátkeho dotazníka zistíte, aký štýl investovania je pre vás najvhodnejší a do akých fondov by ste teda mali investovať.

Ďalšie výhody mFondov

Ak uvažujete, prečo si zvoliť práve mFondy, a ocenenie Objav roka 2017 vás zatiaľ nepresvedčilo, možno by ste mali poznať ich ďalšie pozitíva. Zhrnieme ich v nasledujúcich bodoch:

1. Možnosť nízkej investície. V mFondoch môžete investovať už od 15€.

2. Investovanie bez papierovania. Všetko vybavíte online.

3. Nestrácate čas. Nákup, či predaj investičného podielu je naozaj minútová záležitosť.

4. Máte na výber. Vybrať si môžete z mnohých typov fondov, a to rizikovejších, ale aj menej rizikových. Sami sa rozhodnete, akú mieru rizika chcete podstúpiť.

5. Svoje investície máte pod kontrolou. Podiel môžete kedykoľvek predať a peniaze budú do pár dní na vašom účte.

Predtým ako investujete, by ste si mali ujasniť, čo je vlastne vašim cieľom. Chcete si našetriť na dôchodok? Alebo si kúpiť vysnívané auto? V závislosti od toho si stanovíte aj časový horizont vašej investície. A teda sa rozhodnete, ako dlho necháte svoje peniaze vo fondoch pracovať.

Rozhodnite sa tiež, či investujete všetky svoje finančné prostriedky jednorazovo alebo postupne. Pri investoroch – nováčikoch sa odporúča začať s menšími finančnými obnosmi. Aspoň dovtedy, kým investor nezíska potrebné skúsenosti a prehľad vo fondoch. Ak už máte investované, dodržiavajte zásadu „chladnej hlavy“. Nepredávajte bezhlavo vtedy, keď ceny podielov klesajú. Práve to je totiž ideálna príležitosť na nákup. Platí pravidlo – kupovať lacné a predávať drahé! Postupom času sa naučíte, ako investovať správne a podielové fondy už pre vás nebudú „španielskou dedinou“.

Ostatné články evidované pod administrátorom webu, autorsky nezaradené. Máš chuť prispievať aj ty? Neváhaj nás osloviť.