Využitie CFD pri obchodovaní zlata

25.05.2015  /  Saxo Bank

CFD (Contract for difference) sú pokročilým investičným inštrumentom, ktorý umožňuje zarobiť na turbulenciách trhu. V týchto rozdielových kontraktoch sa dve strany zaväzujú zaplatiť rozdiel medzi aktuálnou hodnotou podkladového aktíva a hodnotou v okamihu, keď bol kontrakt otvorený. Investor teda môže tento nástroj použiť ako na klesajúcom, tak i na rastúcom trhu.

Potenciál pre používanie CFD sa otvára najmä v čase zvýšenej ekonomickej neistoty, kedy je stabilita ekonomiky nejasná a ceny aktív vykazujú veľké výkyvy. Také časy zažívame i v súčasnosti.

Sme svedkami extrémnej aktivity na kapitálových trhoch, nafúknutej makroekonomiky a výrazných geopolitických konfliktov. Je preto treba hľadieť vpred a na turbulencie sa pripraviť.

Geopolitické riziká hnali cenu zlata do extrémnych výšok

Ak by sme použili CFD v minulosti, otvorili by nám možnosti zarobiť napríklad výrazných výkyvoch ceny zlata. Záujem investorov sa uprie k zlatu, ktoré je vnímané ako bezpečný prístav, vždy keď sa politická a ekonomická situácia skomplikuje.

Tak tomu bolo i v 80tych rokoch, ktoré boli časom početných konfliktov – najmä na strednom východe. Stabilita bola narušená islamskou revolúciou v Iráne vedenou Ajatolláhom Chomejním a aj inváziou Sovietskeho zväzu do Afganistanu. Medzinárodné napätie vystupňoval únos amerických diplomatov v Teheráne, čo znamenalo hrozbu priamej vojenskej intervencie USA. Všetky tieto faktory vyústili v rast ceny ropy pochádzajúcej z destabilizovaného regiónu. Dôsledkom bol i rast cien zlata.

To dosiahlo svoj vrchol na 2300 dolároch. Táto rekordná hodnota bola prekonaná až o ďalšie tri desaťročia. Zlato sa vtedy stalo jedným z mála aktív, ktoré umožňovali dosiahnuť uspokojivý výnos. Opäť sme pri hypotéze investície do CFD. Investor by prostredníctvom neho dosiahol na základe strojnásobenia ceny žltého kovu od konca roku 1978 do začiatku roka 1980 výnos až 3750 percent.

CFD zlata by pri depozite osem percent ceny podkladového aktíva, čo je z milióna dolárov 80 tisíc, priniesol zisk troch miliónov dolárov. Je to až 37 násobok alebo presne 3750 percent.

Samozrejme, predpovedať rozsah tohto pohybu, a teda investíciu do drahých kovov na začiatku „zlatej horúčky“, by bolo pomerne ťažké, avšak využitie aspoň časti trendu prostredníctvom CFD by prinieslo nadpriemerné výnosy.

Trhy nadopované centrálnymi bankami opúšťali bezpečný prístav zlato

Aj v 21.storočí sa zlatu podarilo prekvapiť investorov. Hoci väčšina analytikov očakávalo v roku 2013 ďalšie zhodnotenie, kráľovský kov ukázal opačnú tendenciu a v poslednom kvartáli sa jeho hodnota znížila o 28 %.

V skutočnosti dôvodom zníženia hodnoty zlata bola predovšetkým politická fikcia. Centrálne banky a najmä ich PR oddelenia presvedčili trh, že euro-atlantickej ekonomike sa darí výborne a v nasledujúcich rokoch bude zažívať obrovský rozkvet. Investori naivne uverili optimistickej rétorike politikov, že by sa mali zbaviť zlata v prospech ostatných aktív v nádeji na lepšiu ekonomickú situáciu.

Za predpokladu, že by existovala hypotetická možnosť investovania do zlata prostredníctvom CFD a minimálna zábezpeka by bola 8 %, bolo by možné otvoriť krátku pozíciu v menovitej hodnote milión dolárov so zábezpekou 80 000 dolárov. Zákazník by teda investovaním len 80 000 dolárov získal na poklese zlata až 330 000, čo predstavuje viac ako 4-násobné zvýšenie hodnoty portfólia (412%).

Je vždy ťažké byť prorokom dramatických zmien. Súčasné ekonomické výkyvy zatiaľ nemôžeme porovnávať s hospodárskymi otrasmi z minulého storočia. No je možné, že sme na prahu obrovských ekonomických otrasov. Nepokoje vo svete, návrat studenej vojny, stret civilizácii, to sú kľúčové udalosti, ktoré môžu byť katalyzátorom zmien. Na turbulencie vždy doplatia tradiční investori, no vďaka novým nástrojom, akým je i CFD, možno z extrémnych turbulencií ťažiť.