Bitcoin a bublina. Čo by ju mohlo zastaviť?

06.12.2017  /  Marek Šimo

Bitcoin a bublina sa stali v posledných mesiacoch doslova synonymami. Každý, kto rozpráva o obrovskom raste ceny bitcoinu a ďalších kryptomien, automaticky väčšinou tvrdí, že ide o bublinu. Táto bublina však nie a nie prasknúť. Cena ide naopak, stále vyššie a vyššie. Aj keď sa stále nepotvrdili názory niektorých prorokov o obrovskom páde cien kryptomien, existuje niekoľko ciest, ktoré by mohli cenou bitcoinu minimálne otriasť.

Bitcoin zažíva v posledných týždňoch delenie na ďalšie kryptomeny. Deje sa tak kvôli problémom technického charakteru ale takisto nedohode medzi hlavnými vývojármi týchto kryptomien. Vznikli nám tak ďalšie alternatívy bitcoinu:

–          bitcoin cash,

–          bitcoin gold.

Je pravda, že v období neistoty zažíval bitcoin aj kvôli týmto udalostiam výrazný pokles. Ten však netrval dlho a cena išla opäť hore. Ďalšie delenia a zmeny sa však vylúčiť nedajú ani do budúcna, takže cena by minimálne v krátkodobom horizonte mohla klesnúť.

Okrem iného môžu pri delení bitcoinu profitovať aj ďalšie kryptomeny. Napríklad Ethereum (druhá najväčšia kryptomena na svete) zaznamenala masívny nárast počas obdobia neistoty okolo bitcoinu.

Práve tento aspekt považujem osobne za najrizikovejší. O regulácii kryptomien sa hovorí už veľmi dlho. Reálne kroky však zatiaľ chýbajú. Všetky krajiny (s výnimkou Číny) zatiaľ vývoj len pozorujú a zvažujú ďalšie kroky. Vylúčiť sa stále nedá ani úplný zákaz používania kryptomien a to by určite znamenalo totálny kolaps. Nie je to však pravdepodobné. Oveľa pravdepodobnejšie je skôr nejaká forma regulácie.

Momentálne sa veľmi silne zvažuje vznik futures kontraktov na bitcoin. Išlo by o významný krok, ktorým by sa dostali k obchodovaniu s bitcoinom aj najväčšie investičné fondy a banky sveta. Celý proces je zatiaľ v štádiu riešenia. Burzy, na ktorých by sa mohli tieto futures obchodovať (CME Group Inc., Cboe Global Markets Inc., Nasdaq Inc.) aktuálne rokujú s burzami kryptomien o poskytovaní informácií o aktuálnych cenách bitcoinu. Existujú totiž obavy z možnej manipulácie cien zo strany menších búrz. Cena futures kontraktu by sa následne odvodila priamo z priemeru cien vybraných búrz kryptomien.

Regulácia tak môže byť rizikom na pokles cien. Na druhej strane, po vzniku futures kontraktov sa k obchodovaniu bitcoinu dostane obrovský kapitál, ktorý by mohol znamenať takisto nárast ceny. Určite sa tým dostanú k obchodovaniu aj špekulanti, ktorí budú chcieť zarobiť aj na prípadných poklesoch ceny.

So vznikom štandardizovaného futures kontraktu úzko súvisia aj následné ďalšie typy derivátov. Pravdepodobne vzniknú štandardné opcie na obchodovanie bitcoin futures kontraktov a dokonca aj binárne opcie. Čím viac rôznych možností na obchodovanie bude, tým viac obchodníkov bude špekulovať na rast alebo pokles. Zvýši sa tým jednoznačne objem obchodovania ale takisto aj riziko veľkých prepadov.

Môže nastať úplne jednoduchý scenár. Veľkí hráči na finančnom trhu sa rozhodnú trochu špekulovať na pokles ceny bitcoinu a veľkými pozíciami zariadia prepad ceny o 10 – 15 percent. Bežný drobný investor si povie, že nechce zaznamenať ešte vyšší prepad a tak uzavrie svoje pozície a spokojný si odnesie stále veľmi zaujímavý zisk. Tieto predaje však budú automaticky znamenať ďalší pokles ceny a stále viac a viac obchodníkov bude svoje pozície v panike likvidovať.

Obchodovanie na burze nie je nič iné len stádovitý efekt pretavený do rastu alebo poklesu ceny. Bitcoin nie je výnimkou. Momentálne každý vidí, ako cena neustále rastie, tak sa pridáva ku stádu. Stádovitý efekt však funguje aj opačne. K panike na trhu môže pokojne prispieť aj bežné uzavretie dňa v červených číslach. Technická analýza môže v tomto prípade pomôcť. Ak by sa cena dostala pod nejakú dôležitú technickú úroveň, je potrebné sa mať na pozore.