Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (19)

23.05.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Americký regulačný úrad spustil falošnú ICO web stránku a vyhľadávač Bing zakázal kryptoreklamy. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

Izraelský daňoví kontrolóri začali posielať oznámenia každému, koho podozrievajú z účasti na aktivitách spojených s kryptomenami. Žiadajú informácie o ich kryptooperáciách vrátane histórie transakcií a detailov o portfóliách, ako aj o prípadných ťažiarskych aktivitách. K vyhľadávaniu takýchto osôb používajú okrem iných zdrojov aj sociálne médiá ako Telegram alebo Facebook. Izrael sa tak stal prvou krajinou, kde daňoví pracovníci „lovia“ kryptoinvestorov.

Čínske ministerstvo priemyslu a informačných technológií vydalo verejný blockchainový rating. Blockchainové projekty boli hodnotené podľa troch kritérií: technológia, aplikovateľnosť a inovatívnosť. Za najlepšiu blockchainovú sieť zvolili Ethereum so ziskom 129,4 bodu. Na druhom mieste sa prekvapivo umiestnil Steem. Ten ale nemožno považovať za čisto distribučnú blockchainovú technológiu na tvorbu decentralizovaných aplikácií. Steem je obsahová distribučná platforma, niečo ako Reddit ale bežiaca na decentralizovanom blockchaine. Na 9. mieste sa umiestnilo Monero – privátna kryptomena. Bitcoin sa umiestnil až na 13. mieste so ziskom 88,1 bodu. Odborníci reportu vyčítajú, že nezohľadňuje dostatočne dlhé historické data, hashrate alebo výpočtový výkon.

Irán vyhlásil, že kryptomeny sú sľubná možnosť ako obchádzať vplyv dolára a nahradiť medzibankový SWIFT systém. Irán zvažuje použitie kryptomien na medzinárodné obchodné operácie, napríklad s Ruskom, ktoré by mohli pomôcť krajine prekonať dosah amerických sankcií.

Po Google, Facebooku a Twitteri pristúpil k zákazu kryptoreklám aj druhý najväčší svetový vyhľadávač – Bing od spoločnosti Microsoft. Odvoláva sa tak ako aj ostatné spoločnosti na ochranu užívateľov pred podvodnými reklamnými ponukami startupov a kryptospoločností.

Americký finančný regulátor SEC spustil falošnú ICO (Initial Coin Offeting) webstránku. Chce sa tak uistiť, že investori vedia rozlíšiť varovné znaky podvodných ICO projektov. Falošnú kryptomenu nazvali HoweyCoins. Na webke www.howeycoins.com tak je možné vidieť, aký „promo štýl“ využívajú podvodníci, ktorí chcú len vytiahnuť peniaze od investorov. Všetky prekliky na webke sú presmerované na stránku regulačného úradu, kde je možné dočítať sa viac o klamlivých ICO praktikách. Tento spôsob financovania startupov je stále neregulovaný a podľa SEC sa prostredníctvom ICO v roku 2018 vyzbieralo už 12 miliárd dolárov.

V New Yorku sa 14-16. mája uskutočnil Consensus Week 2018. Ide o najväčšie kryptopodujatie v roku, na ktorom sa zúčastňujú tisíce návštevníkov od investorov, startupov, finančných inštitúcií, akademikov až po politikov. Cena lístkov sa pohybovala od 999 dolárov pre študentov až po 2 499 dolárov. Zaujímavosťou bolo, že vstupenku nebolo možné zaplatiť kryptomenami. Hlavnou témou konferencie, okrem prezentácií a diskusných panelov zástupcov kryptomien, boli hlavne diskusie ohľadom stále silnejúcich regulácií.

Posledné roky po tomto podujatí vždy nasledovala mohutná cenová rally. Tento rok trhy zareagovali miernym poklesom. Stojí za tým aj fakt, že veľa investorov malo už pred konferenciou prístup k novinkám, ktoré boli na konferencii prezentované. V cenách kryptomien tak už informácie prezentované na konferencii boli dávno zacenené.

Platobná spoločnosť Circle, za ktorou stojí aj investičná banka Goldman Sachs, predstavila kryptomenovú verziu amerického dolára. Nová digitálna mena je nazvaná Circle USDC (USD Coin). Kryptomena bude naviazaná na americký dolár v pomere 1:1, a bude postavená na ethereovej sieti ako ERC-20 token.

Na rovnakom princípe už funguje kryptomena Tether (USDT). Za tou stojí súkromná spoločnosť a tvorcovia kryptomeny už viackrát čelili podozreniam, že nie všetky vytvorené Tethery sú zabezpečené voči americkému doláru v pomere 1:1.

TOP 10 KRYPTOMENY:

Trhová kapitalizácia celého kryptotrhu sa počas celého týždňa pohybovala medzi 360 až 390 miliardami dolárov. Dominancia Bitcoinu sa mierne zvýšila na 37%.

Bitcoin neudržal hodnotu 8 800 dolárov, na ktorej zakončil predošlý týždeň a počas týždňa sa zosunul až tesne pod 8 000 dolárov. Počas víkendu sa cena posunula nahor a tak Bitcoin zakončil týždňové obchodovanie na 8 550 dolároch, stratil tak necelé 2% hodnoty.

Jedinou kryptomenou z Top 10, ktorá skončila v minulom týždni v pluse bol TRON, so ziskom 3,5%. Ethereum stratilo podobne ako Bitcoin necelé 2%. Najhorší výsledok zaznamenali Bitcoin Cash, ktorý stratil necelých 13% hodnoty a Stellar so stratou okolo 11%.

Zdroje: coinmarketcap.com, bitcoinist.com, bitcoinschannel.com, newsbtc.com, coindesk.com, bitcoin.com, coinfox.info, ccn.com, howeycoins.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Ste plne zodpovedný za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.