Nebojte sa chýb, radšej sa ich spýtajte, prečo prišli

20.08.2015  /  Redakcia

Už po tom, čo ste sa rozhodli založiť si s.r.o. a našli sídlo spoločnosti, by ste sa mali začať pripravovať na ťažký podnikateľský chlebíček. A možno urobíte lepšie, keď sa na to pripravíte ešte predtým. Podnikanie prináša väčšiu slobodu a zároveň aj viac zodpovednosti a povinností, ako máte v klasickom zamestnaní. No je lepšie pracovať na seba a byť samostatný, ako urobiť to isté v drese niekoho iného za stále rovnaké peniaze bez ohľadu na to, ako veľmi ste firme pomohli zvýšiť zisk.

Učte sa zo svojich chýb

Chyby sa stávajú, stávajú sa aj tým úspešným aj tým neúspešným. Je medzi nimi však veľký rozdiel, tí úspešní sa nesnažia na tú chybu zabudnúť. Práve naopak, snažia sa prísť, prečo vznikla, kto je za ňu zodpovedný a čo urobiť preto, aby sa už znova neopakovala. Tí neúspešní ju hodili za hlavu a neriešili alebo ich zdeptala natoľko, že sa už nikdy nepostavili na svoje nohy. Síce je to klišé, ale naozaj sa netreba nikdy vzdávať. Ako hovoril Steve Jobs: „Stay hungry, stay foolish.“ Buďte hladný po úspechu no zároveň ostaňte blázniví a hraví.

Bude empatický ale aj tvrdý

Nemôžete sa vo všetkých situáciach správať rovnako. Musíte prispôsobiť správanie danej situácii. Dlhoročný odberateľ, ktorý vám platil faktúry na čas, no teraz sa omeškal a sľúbil vám úhradu do najbližších dní je iný prípad ako notorický neplatiteľ. Keď má „známa firma“ už 4 neuhradenú pohľadávku za posledných 6 mesiacov, musíte pritvrdiť a nenechať sa presvedčiť pekným slovom. Musíte sa nechať viesť svojim podnikateľským inštinktom, ten vám povie, kedy sa vám oplatí byť tvrdý a kedy ľudský.

Šetriť či nešetriť?

Otázka komplikovanejšia viac ako Hamletova dilema. Ale iba na prvý pohľad, pretože odpoveď je veľmi šalamúnska – áno aj nie. Šetriť môžete na veciach, ktoré neovplyvnia chod vašej firmy a vzťah so zákazníkmi. Nešetrite na kvalitnom webe, na kvalite vašich služieb, na inováciách na šikovných zamestnancoch a ich vzdelávaní. Šetrite na energiách vďaka LED osvetleniu, na režijných nákladoch vďaka lacným tonerom, nerozhadzujte peniaze a myslite na budúcnosť. Šetrite, ale iba efektívne a uvážene.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.