Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (11)

28.03.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Americká NSA vie možno vystopovať používateľov Bitcoinu a kryptomena Stellar plánuje spustenie Lightning Network. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

Block.one, vývojová skupina blockchain softvéru EOS.IO podpísala partnerstvo s FinLab AG. Spoločne vytvoria 100 miliónov dolárový fond, ktorý bude FinLab využívať na podporu EOS.IO blockchain softvéru. FinLab je jeden z najväčších európskych technologických investorov v oblasti FinTech (Financial Services Technologies). Block.one tak pokračuje v pláne partnerstiev s poprednými technologickými investormi, kde chce na podporu EOS.IO softvéru získať 1 miliardu dolárov.

Kryptomena Stellar oznámila zámer 1. decembra 2018 spustiť na svojej sieti Lightning network. Škálovací systém bol primárne navrhnutý pre blockchain Bitcoinu, ale je možné ho implementovať aj do iných blockchainov. Lightning network umožňuje robiť okamžité platby s minimálnymi poplatkami, bez potreby overenia treťou stranou a transakcia nemusí byť zapísaná na verejný blockchain. Bude možné takisto vykonávať platby medzi rôznymi protokolmi, napr. Stellar do Bitcoinu. Bitcoin a množstvo iných kryptomien trpí problémom rýchlosti spracovávania platieb, a tak v prípade, ak je realizované veľké množstvo transakcií, predlžuje sa čas potrebný na potvrdenie transakcie a zvýšia sa poplatky za prevod. Práve Lightning network je dlho očakávané riešenie, ktoré tie problémy môže vyriešiť.

Spoločnosť Cambridge Global Payments plánuje po testovacej prevádzke Ripple blockchain siete xCurrent začať s testovaním siete xRapid, ktorá využíva XRP tokeny. Prvou krajinou, kde xRapid technológiu otestuje, bude Mexiko. Nasledovať by mali zvyšné krajiny Južnej Ameriky a Ázia. Cambridge ročne spracuje viac ako 25 miliárd dolárov v cezhraničných platbách pre viac ako 13 000 biznis klientov v USA a Kanade. Aktuálne sú platby spracovávané zamestnancami vo viac ako 200 štátoch. Blockchainová sieť Ripplu umožňuje tieto platby realizovať oveľa lacnejšie, rýchlejšie a s minimom chýb oproti súčasnému SWIFT systému. Odpadá aj nutnosť držať finančné prostriedky v rôznych menách, v ktorých sa vykonáva vysporiadavanie platieb, nakoľko Ripple XRP tokeny bude možné okamžite zameniť za akékoľvek FIAT meny voči ktorým sa XRP tokeny budú obchodovať.

Na sociálnej sieti Twitter sa objavila informácia, že jedna z najstarších kryptobúrz Bitstamp bude predaná Juhokórejským investorom za cenu okolo 400 miliónov dolárov. Kryptoburza sa k tým špekuláciám zatiaľ oficiálne nevyjadrila.

Americká bezpečnostná agentúra NSA má podľa uniknutých dokumentov vyvinutý softvér, ktorý jej umožňuje identifikovať odosielateľov a príjemcov Bitcoinov. Majú to vraj potvrdzovať dokumenty poskytnuté Edwardom Snowdenom. NSA k tomu využíva systém na získavanie, analýzu a spracovávanie prvotných dát globálne internetovej siete. Na záznam dát mal byť využívaný program OAKSTAR a jeho podprogram MONKEYROCKET. V NSA dokumentoch sa program MONKEYROCKET popisuje ako “internetová anonymizačná služba na podporu boja proti terorizmu” spustená v lete 2012. Snaha o monitorovanie kryptomien sa dá očakávať aj v budúcnosti, keďže kryptomeny u vlád vzbudzujú obavy pre svoju anonymitu a decentralizáciu.

TOP 10 KRYPTOMENY:

Trhová kapitalizácia kryptotrhu sa po poklese v predošlom týždni až na 280 miliónov dolárov pohybovala minulý týždeň medzi 310 až 350 miliardami dolárov. Týždeň zakončila na 330 miliardách. Dominancia Bitcoinu zostala na skoro nezmenenej úrovni okolo 44%.

Cena všetkých top kryptomien po predchádzajúcom poklese opäť vzrástla. Cena Bitcoinu sa počas týždňa dostala až nad hranicu 9 000 dolárov, ale následne sa začala postupne zosúvať. Na konci týždňa sa Bitcoin obchodoval za 8 600 dolárov a pripísal si tak týždenný zisk skoro 12%.

Najväčší týždenný nárast si pripísal EOS, ktorý po oznámení o uvedení na kryptoburzu Upbit posilnil až o 56%. Najmenej sa minulý týždeň darilo Ethereu a Ripplu so ziskom len 5,3%, resp. 7,7%.

Zdroje: coinmarketcap.com, twitter.com, cointelegraph.com, nilsonreport.com, coindesk.com coindesk.com, stellar.org, medium.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Ste plne zodpovedný za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.