Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (18)

15.05.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Policajná razia v tretej najväčšej svetovej kryptoburze a nové kryptoregulácie v Japonsku. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

Spoločnosť Crypto Facilities, ktorý pomáha burze CME poskytovať bitcoinové futures kontrakty, spúšťa obchodovanie s ethereovými futures kontraktmi. Anglický startup tak ponúkne ako prvý na svete regulovanú platformu obchodovania futures na ether, kryptomenu, ktorá poháňa ethereový blockchain. Spoločnosť bude spolupracovať s liquidity providermi Akuna Capital a B2C2. Crypto Facilities už aktuálne ponúka aj bitcoin a xrp futures kontrakty, pridanie etherea je tak logický krok v tvorbe novej triedy aktív.

Centrálna banka v Zimbabwe zakázala akékoľvek obchodovanie a finančné transakcie v krajine týkajúce sa kryptomien. Podľa reportu toto opatrenie bolo prijaté z dôvodu ochrany verejnosti a pre zachovanie bezpečnosti finančného systému. Všetky komerčné banky a mobilní poskytovatelia finančných služieb tak majú zakázané držať, používať, obchodovať, ako aj vykonávať akékoľvek ďalšie bankové operácie pre majiteľov bankových účtov, ktoré sú napojené na kryptomeny. Do 6 dní musia banky ukončiť napojenia na kryptoburzy.

Kryptomeny sa tešia v Zimbabwe, ako aj v iných afrických krajinách stále väčšej popularite, nakoľko v Afrike nie je dostatočne rozvinutá banková sieť a je tak veľký problém napr. vykonávať cezhraničné platby. Kryptomeny sa využívajú aj na platbu za mobilné telefóny, jedlo alebo dopravu. Kryptomeny sú pre bežných ľudí zároveň aj nástrojom ako bojovať s extrémnou infláciou v krajine.

Podľa reportu iránskych médií odišlo z krajiny v posledných mesiacoch až 2,5 miliardy dolárov konvertovaných na Bitcoin. Kryptomeny sú momentálne jediná možnosť ako dostať kapitál von z krajiny. Irán zakázal obchodovanie s kryptomenami v apríli tohto roka, ale stále je možné kryptomeny nakúpiť a posielať mimo krajinu.

Irán tiež zvažuje vytvorenie vlastnej kryptomeny naviazanej na ropu. Od podpísania nukleárnej dohody v roku 2015 prejavujú spoločnosti záujem o biznis s Iránom a sú otvorené aj možnosti platieb v Bitcoinoch. Kryptomeny sú tiež vhodný nástroj na obchádzanie medzinárodných sankcií uvalených na Irán. Vlastnú kryptomenu – Petro, tiež naviazanú na ropu, už využíva Venezuela. Tá má ale stále problém nájsť jej uplatnenie na trhu, keďže ju nie je možné zameniť za fiat meny.

Japonský finančný regulátor FSA predstavil nový plán regulácií kryptomien. Je to reakcia na nedávny hackerský útok na lokálnu kryptoburzu Coincheck, odkiaľ zlodeji ukradli viac ako 500 miliónov dolárov v digitálnych minciach. Nariadenia budú platiť nielen pre nové kryptoburzy, ale aj pre tie, ktoré už licenciu majú. Regulácie by mali nadobudnúť platnosť v lete tohto roka. Regulačný plán zahŕňa 5 bodov, ktoré budú musieť japonské kryptoburzy spĺňať pre získanie licencie:

Populárna bitcoinová peňaženka Electrum vydala varovanie, že peňaženka Electrum Pro je podvodný Malware, ktorý kradne privátne Seed kľúče. Užívatelia, ktorí sa prihlásili do podvodnej peňaženky, tak mohli prísť o Bitcoiny. Electrum Pro využívalo web stránku electrum.com, kým originálna peňaženka používa doménu electrum.org. Aktuálne je už webstránka electrum.com nefunkčná a tím Electrum Pro sa odvoláva na ukončenie z dôvodu poškodenia reputácie peňaženkou Electrum.

TOP 10 KRYPTOMENY:

Minulý týždeň ovplyvnili ceny kryptomien negatívne vyjadrenia na adresu kryptomien od Billa Gatesa či Warrena Buffetta, ale tiež report o ďalšom pohybe 8 000 bitcoinov z peňaženiek skrachovanej kryptoburzy Mt.Gox.

Pokles v pondelok bol zapríčinený hoaxom od reportéra Wallstreet Journal, ktorý vraj podľa anonymného zdroja mal informáciu, že americký regulátor SEC bude  v pondelok 7. mája prejednávať, či by Ethereum malo byť klasifikované ako cenný papier. Ak by sa regulátor rozhodol takto Ethereum klasifikovať, jeho token Ether by musel byť stiahnutý z obchodovania na neregulovaných amerických kryptoburzách.

Masívne výpredaje koncom týždňa spôsobili informácie z Južnej Kórei. V piatok prebehla policajná razia v sídle kryptoburzy Upbit. Predstavitelia najväčšej juhokórejskej, a toho času tretej najväčšej kryptoburzy na svete, sú podozrievaní zo sprenevery prostriedkov na klientskych účtoch. Záťah na sídlo Upbit vykonalo 10 vyšetrovateľov zložených z Korean Financial Intelligence Unit (KIU), Financial Services Commision (FSC) a lokálnej polície v Soule. Dvojdňová razia skončila zaistením harddiskov a účtovných záznamov. Podľa kórejských médií čelný predstavitelia presúvali prostriedky z klientskych kryptopeňaženiek na vlastné účty. Analýza dát podľa úradov potrvá niekoľko dní.

Dôvodom na záťah boli anomálie v medziburzovej likvidite. Stále nie je jasné, či len regulátori nepochopili systém zdieľania likvidity medzi burzami, alebo dochádzalo skutočne k podvodu na klientskych účtoch. Kryptoburza stále beží v normálnej prevádzke. Kryptotrh na tieto informácie zareagoval panickými výpredajmi.

Trhová kapitalizácia celého kryptotrhu poklesla po niekoľkotýždňovom raste po 400 miliárd dolárov a týždeň zakončila na úrovni 408 miliárd dolárov. Dominancia Bitcoinu sa už tretí týždeň drží okolo 36%.

Po niekoľko týždňov trvajúcom rastovom trende sa Bitcoin zosunul pod hranicu 9 000 dolárov, keď pod vplyvom negatívných udalostí klesol až na 8 250 dolárov. Počas víkendu sa cena odrazila od dna a Bitcoin tak zakončil týždeň na 8 800 dolároch, čím stratil za posledný týždeň 8,5% hodnoty.

V červených číslach skončili aj ostatné kryptomeny z Top 10. Najhoršie dopadlo Cardano so stratou -17%. Dvojciferné straty si pripísali aj Ripple, Bitcoin Cash, EOS, Litecoin a IOTA. Turbulentný týždeň najlepšie zvládlo Ethereum, so stratou len necelých 6%.

Zdroje: coinmarketcap.com, bitcoinist.com, bitcoinschannel.com, newsbtc.com, medium.com, wsj.com, coindesk.com, coinfox.info

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Ste plne zodpovedný za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.