Poznáte základy investovania?

30.08.2018  /  Redakcia

Cez deň pláž a kokteil v ruke, večer strávený s ľuďmi z vyberaných kruhov. Žiadne ranné vstávanie do práce, žiadne MHD. To je predstava mnohých vyťažených ľudí. Ako si tento sen splniť? Možno by vám stačilo len vhodne investovať. Ak vám už len pri predstave, že svoje peniaze zveríte niekomu cudziemu, behá mráz po chrbte, tu je niekoľko rád, ako odbúrať zábrany. Alebo viete, ako si prilepšiť?

Základom príjmu je istá činnosť. Väčšina z vás je zamestnaná a za dobre odvedenú prácu dostáva pravidelný príjem. Ak do tejto skupiny patríte aj vy a z vášho príjmu si dokonca môžete dovoliť niečo odložiť, gratulujeme! Ste na tom dobre.

Ako docieliť, aby vašimi rukami zarobené peniažky rástli aj naďalej? Existuje viacero možností. Istý výnos vám prinesie aj vhodne zvolený finančný produkt banky.

Mnohí si svoje zarobené peniaze nechávajú posielať na bežný účet. A tieto peniaze tam potom aj ostávajú. Bežný účet nie je vhodný na odkladanie peňazí, pretože vám zabezpečí len zhodnotenie, ak vôbec nejaké.

Tento typ účtu naznačuje, načo je určený. Je vhodný pre tých, ktorí potrebujú mať svoje peniaze vždy k dispozícii. Zhodnotenie peňazí na účte zároveň môže byť podmienené istými zásadami, ako je napríklad vklad na účet, množstvo výberov alebo dĺžka obdobia, počas ktorého sa s peniazmi nehýbe.

Máte založený tento typ účtu alebo nad jeho zriadením uvažujete? Vedzte, že v tomto prípade je zhodnotenie vyššie ako v prípade predchádzajúcich dvoch účtov. Mínusom pre vás môže byť fakt, že termínovaný účet si vyžaduje uchovanie peňazí na účte počas dlhšej doby.

Investovanie s pridanou hodnotou ochrany života. To je dobrá charakteristika investičného životného poistenia. Čiastka, ktorou naň prispievate, sa delí na zaistenie vášho poistenia a na investovanie do podielových fondov.

Je váš príjem dostatočný na to, aby ste si vytvorili nevyhnutnú finančnú rezervu? Zostáva vám aj potom ešte niečo nazvyš? Investujte. Jednou z možností investovania je investovanie do seba samého. Ak vás niečo veľmi baví a ste v tom naozaj výnimoční, doprajte si kurz, školenie, certifikáciu. Áno, na začiatku do toho istý finančný balík vložíte. Potom budete len inkasovať.

Investovaním v pravom slova zmysle je investovanie do podielových fondov alebo do ETF fondov. Obe formy investovania sú dnes dostupné a vhodné dokonca aj vtedy, keď mesačne zvládate odkladať len malú sumu.

Možno vás už len to slovné spojenie zložené zo samých cudzích slov desí, ale nemusíte sa obávať. Investovanie dnes zvládne už aj laik. Základom je dodržiavanie niekoľkých zásad.

Na začiatku si ujasnite, aký typ investora vás vystihuje. Je to potrebné preto, aby ste na konci investičného obdobia neboli výnosom prekvapení. Typ investora určujú dve charakteristiky:

1.      výška investovaného vkladu,

2.      časový horizont.

Ak chcete mať istý zisk v krátkodobom horizonte, ale neradi riskujete stratu, patríte medzi konzervatívnych investorov. Musíte však brať do úvahy fakt, že výnos z takejto investície nebude horibilný.

Maximálny výnos v strednodobom až dlhodobom časovom rozmedzí a primeraná miera rizika množstvu investície – to sú charakteristické body pre stratégiu vyváženého investora.

Máte radi adrenalín z riskovania? Zároveň vám neprekáža počkať si na výsledok 5 a viac rokov? Potom ste dynamickým investorom.

Pre určenie celkovej investičnej stratégie je dôležité vedieť, prečo investujete. Chcete si našetriť na dovolenku? Alebo si chcete vytvoriť finančnú rezervu či zabezpečiť vysokoškolské štúdium vášho dieťaťa? Ciele sú smerodajné pri výbere spomedzi fondov, ktoré si vyžadujú dlhodobé investovanie, a fondov, ktoré vám výnos môžu priniesť už v krátkom čase.

Samozrejme, investovať nemusíte len do jedného fondu. Svoje úspory rozdeľte primerane svojim možnostiam či očakávaniam napr. do viacerých podielových fondov. Vytvoríte si tak vlastné portfólio, v ktorom budú rôzne zastúpené viaceré druhy podielových fondov na základe rizika a možného zisku.

Opatrný investor tak môže väčšinu svojho majetku investovať do peňažných fondov a zvyšok vložiť do dlhopisových fondov. S ochotou podstúpiť vyššiu mieru rizika môžete upúšťať od investovania do peňažných fondov a k investovaniu do dlhopisových fondov pridať aj investovanie vyššej čiastky do zmiešaných fondov.

Cítite sa byť rodeným dynamickým investorom? Potom sú pre vás ako stvorené akciové fondy. Pre zvýšenie možnosti zarobiť čo najviac investujte do akciových fondov minimálne polovicu vašich finančných prostriedkov. Zvyšok rozdeľte medzi zmiešané fondy a dlhopisové fondy.

Ideálne je investovať pravidelne. Eliminujete tak riziko straty a zvyšujete potenciál zisku. Toto všetko sa môže diať veľmi jednoducho aj z pohodlia vášho domova. Stačí vám naozaj len pár klikov a všetko máte vybavené bez zbytočného papierovania.

Investičný účet vám zabezpečí dokonalý prehľad o tom, čo sa deje na celosvetovom investičnom trhu i prehľad o vašich obchodoch. Prostredníctvom neho môžete nakupovať podielové jednotky. Následne ich môžete aj predávať či vykonávať ich konverziu. Na to, aby ste mohli v investičnom svete rozvíjať svoju aktivitu, vám postačí už 15 eur.

Investujte a žite svoje sny!

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.