Saxo Bank varuje investorov pred očakávaniami v duchu modelu „plánovanej ekonomiky“

30.03.2015  /  Saxo Bank

Saxo Bank, ktorá sa špecializuje na on-line multi asset trading a investície, zverejnila výhľad na druhý štvrťrok. Varuje v ňom investorov pred blížiacim sa koncom súčasného cyklu tzv. „predlžovania a predstierania”, lebo model plánovanej ekonomiky, ktorý platil v období minulých ôsmich rokov, sa blíži k svojmu koncu.

Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank, vidí vývoj globálnej ekonomiky v druhom štvrťroku bez ružových okuliarov. Je presvedčený, že súčasné obdobie v štýle „predĺžiť a predstierať” že sa blíži k svojmu koncu. Až príliš dlho zákonodárci a centrálne banky kupovali čas a deformovali trhy nulovými sadzbami a kvantitatívnym uvoľňovaním. Výsledkom je, že na jednej strane donútili investorov podstupovať vyššie riziká, pretože sa znížil rozsah investičných alternatív a na druhej strane umožnili spoločnostiam výrazne zvýšiť cenu ich akcií tým, že robili rozsiahle spätné odkupy, často za peniaze získané veľmi nízko úročenými pôžičkami. Začiatkom druhého štvrťroka tak očakávajte vyššie riziko pohybu cien aktív a nulové, či dokonca záporné výnosy.

Predvídajúc koniec doterajšieho postupu, Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank, hovorí: „Situácia na globálnych trhoch sa skôr než voľnému tržnému prostrediu podobá politickej a ekonomickej situácii v Sovietskom Zväze v roku 1989. Neschopnosť dostať všetky „vytlačené“ peniaze do reálnej ekonomiky zostáva základným problémom a riešením ekonomickej dilemy. Skutočnosť, že ECB v roku 2014 aplikovala záporné úrokové sadzby, sa môže stať katalyzátorom zmien. Zvlášť vtedy, keď v súčasnom období sa viac než 35 % všetkých európskych vládnych dlhopisov obchoduje s negatívnym výnosom.

Ak ste podnikateľ, je ťažké zaistiť rast tržieb, keď sa toho vaši zákazníci nechcú zúčastniť. Záver by mal byť, že ekonomický systém, ktorý nealokuje efektívne kapitál a ktorý uprednostňuje 1 % subjektov voči zvyšným 99 %, sa nakoniec musí dostať späť do bodu, kedy očakávaný výnos všetkých investícií bude nula.

V tomto kontexte, zverejňuje Saxo Bank očakávania dianí na trhoch a kľúčové myšlienky pre obchodovanie v nadchádzajúcom štvrťroku.

Pád ceny ropy v posledných šiestich mesiacoch ochromil globálnu ekonomiku a spôsobil pokles hlavných ukazovateľov, ktoré sa od ropy odvodzujú, o takmer 50 %, hovorí Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank. Toto prostredie vytvára v druhom štvrťroku na trhu príležitosti z pohľadu contanga (rozdiel medzi aktuálnou cenou navýšenou o náklady skladovania a predpokladanou cenou ropy v budúcnosti), teda situácii postavenej na očakávaní, že v budúcnosti budú ceny stúpať, a to zvlášť na US trhu. V druhom štvrťroku sa pozornosť bude sústrediť hlavne na opätovné dosiahnutie zodpovedajúcej rovnováhy medzi ponukou a dopytom. Ohľadom ceny zlata Saxo Bank neočakáva žiadne výrazne pozitívne podnety, pričom zlato bude pokračovať vo svojej závislosti na doláru, vývoja výnosov US dlhopisov a načasovania prvého rastu US sadzby.

Obchod 1: Býčia pozícia v drahých kovoch

Obchod 2: Predaj WTI

Nízke ceny energií, slabšie euro a celkovo menej slabý hospodársky výsledok viedli k revízii hospodárskeho výsledku eurozóny za 2015 na + 1,5 %. „V USA očakávam rast okolo 3 %, pre Čínu som zdržanlivejší než je tržný konsenzus a očakávam rast o 6,7 %”, hovorí Mads Koefoed, hlavný makroekonomický stratég Saxo Bank.

„V druhom štvrťroku budeme svedkami mnohých udalostí, ktoré môžu na trhoch spôsobiť rast volatility. Gréci sa môžu opäť ocitnúť v úzkych na konci júna. V USA sa FOMC pripravuje na prvé zvýšenie sadzieb od roku 2004, s najväčšou pravdepodobnosťou k tomu dôjde v júni alebo v septembri,“ dodáva Koefoed.

Obchod 1: Držať dlhú pozíciu na korporátne dlhopisy s vyšším výnosom z dôvodu QE ECB

Obchod 2: Nákup dlhodobých amerických štátnych dlhopisov z dôvodu odkladu zvýšenia sadzieb FOMC

John Hardy, FX stratég Saxo Bank, očakáva v druhom štvrťroku v oblasti mien mierne korekcie extrémne silného NZD a slabé SEK. Okrem toho sa zdá, že ralley USD bude ďalej pokračovať aj

v 2. štvrťroku, napriek neuveriteľnému rastu v uplynulých šiestich mesiacoch dynamika pravdepodobne výrazne poklesne. Vývoj JPY zostáva veľkým otáznikom, pretože menový pár USDJPY zostal v stavu „technical limbo“ na konci prvého štvrťroku, ktorý je v Japonsku koncom finančného roku. GBP asi zostane pod tlakom v súvislosti s blížiacimi sa májovými voľbami.

Obchod 1: Predaj NZD voči AUS a USD

Obchod 2: Predaj GBPSEK

Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank, očakáva, že kapitál opäť začne prúdiť do Európy, uprostred zlepšeného ekonomického výhľadu, nalákaný najvyšším rastom cien akcií začiatkom roka

od 1995, ktorý dosahuje až 14 %. Jednou z kategórii aktív, ktoré už ťažia z aktuálnej trajektórie menovej politiky a zo zlepšenej makroekonomickej situácie sú nehnuteľnosti, ktorých cena v tomto roku vystúpila až o 20 %.

Vietor do plachiet je príznačný pre charakteristiku vývoja európskych akcií v 2. štvrťroku a v roku 2015 ľahko môže nastať „déjà vu“ vývoja amerických akcií v roku 2013, kedy vzrástli o 32 %. Európske akcie by tak mohli k svojmu impozantnému štartu zo začiatku roka kľudne pridať aj ďalších 15 %.

Obchod 1: Nákup akcií Airbus

Obchod 2: Dlhá pozícia na kolumbijskej CP – nákup ETF Global X MSCI Colombia 20

Plné znenie názorov a analýz expertov Saxo Bank k výhľadu na 2. štvrťrok 2015 nájdete na:

http://sk.saxobank.com/campaigns/essential-trades/2015-q2

Saxo Bank