Bezpečné prístavy pre traderov

30.08.2017  /  Marek Šimo

Na finančnom trhu existuje niekoľko druhov bezpečných finančných nástrojov. Investujú do nich traderi, ktorí nemajú radi vysoké riziko, alebo aj bežní obchodníci v časoch zvýšenej neistoty. Kam investujú takíto obchodníci a prečo sú práve tieto nástroje bezpečné?

Samozrejme, riziko sa pri žiadnom type obchodovania nedá úplne eliminovať. Ak niekto chce investovať bezrizikovo, nech si dá radšej peniaze do banky na termínovaný účet. Aj v tradingu však existujú spôsoby, ako riziko znižovať. Okrem správneho money-managementu sem patrí aj použitie bezpečnejších nástrojov v časoch zvýšenej volatility a neistoty. Medzi takéto patria najmä zlato, švajčiarsky frank, japonský jen a ďalšie nástroje.

Zlato sa nedá manipulovať rozhodnutiami centrálnych bánk. Zlato, na rozdiel od peňazí, sa nedá vytlačiť. Ide o fyzickú komoditu, ktorá si vždy nejakú hodnotu zachová. Tieto dôvody robia zo zlata jeden z najbezpečnejších prístavov v časoch neistoty. Práve teraz, keď viacero centrálnych bánk uťahuje expanzívnu monetárnu politiku, vzniká na trhu väčšia neistota. Prispôsobí sa trh zvyšovaniu úrokových sadzieb? Ak dôjde k nejakým problémom, zlato bude jednoznačne voľbou číslo jeden pre ochranu v prípade volatility. Pekný príklad sme mohli vidieť včera, keď Severná Kórea opäť provokovala raketovou skúškou nad územím Japonska. Trh sa krátkodobo ocitol v panike, čo viedlo cenu zlata vyššie.

Každý, kto sa aspoň trochu venuje obchodovaniu na forexe, si už určite všimol, že v časoch zvýšeného napätia rastie cena švajčiarskeho franku a japonského jenu.

Aj keď sa Japonsko už dekády potáca v deflačnej špirále, ekonomika funguje. Japonsko nie je vystavené žiadnym vážnejším menovým otrasom. Okrem toho v prospech Japonska hovorí aj fakt, že má stále kladnú pozíciu v zahraničnoobchodnej bilancii. Hodnota zahraničných aktív držaných japonskými investormi je výrazne vyššia, ako hodnota tuzemského majetku, ktorú držia zahraniční investori. Podľa údajov japonského ministerstva financií, tento rozdiel dosahuje až 3 bilióny amerických dolárov. Aj tento fakt robí z Japonska bezpečné útočisko.

Švajčiarsko je na druhej strane už dlhé roky známe svojim bezpečným bankovým systémom. Švajčiarsko nikdy neskrachovalo, poskytuje viaceré možnosti pre bohatých zahraničných vkladateľov a je politicky veľmi stabilné. Práve posledný fakt robí zo švajčiarskeho franku veľmi zaujímavú destináciu.

Aj keď by niekto mohol namietať, že po šokujúcom uvoľnení menového kurzu EUR/CHF sa o stabilite hovoriť nedá, trh ukazuje, že švajčiarsky frank je aj naďalej považovaný za optimálnu možnosť pre obchodníkov v časoch vysokej volatility.