Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (3)

29.01.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Najväčší hackerský útok v histórii a prvý oficiálny investičný rating kryptomien. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

Weiss Ratings, ako prvá na nezávislá ratingová agentúra na svete zverejnila investičný rating 74 najvýznamnejších kryptomien. Bitcoin bol ohodnotený ratingom C+ (“fair”).  Ethereum a EOS získali najlepšie hodnotenie spomedzi všetkých hodnotených kryptomien – rating B (“good”). Za nimi nasledujú Cardano, Neo a Steem s investičným ratingom B- (“good”). Žiadna kryptomena nezískala najlepší investičný rating A (“excelent”).  Prekvapením je (vysoký) C rating kryptomeny Dogecoin (ktorý pôvodne vznikol len ako žart), ktorá získal rovnaký rating ako napr. Monero, Zcash alebo Ripple. Rating bude agentúra pravidelne revidovať na týždennej báze.

Coinbase – najväčšia americká bitcoinová obchodná platforma, vykázala tržby za rok 2017 vo výške viac ako 1 miliardu dolárov. Stoja za tým vysoké denné objemy obchodovania, keďže hlavný zdroj príjmov spoločnosti plynie z nákupných a predajných poplatkov z obchodovania 12 miliónov užívateľov platformy.

Robinhood – populárna aplikácia na obchodovanie akcií, plánuje vstúpiť vo februári tohto roka do sveta kryptomien. Okrem Bitcoinu a Etherea ponúkne možnosť obchodovať ďalších 14 kryptomien. Zatiaľ plánuje poskytovať bezpoplatkové obchodovanie, čím sa môže stať výraznou konkurenciou pre platformu Coinbase. Tá umožňuje podobný spôsob obchodovania, ale účtuje si nákupné aj predajné poplatky. Príjem aplikácie Robinhood je hlavne z obchodovania na dlh.

Japonská burza Coincheck – jedna z najväčších v Ázii, prišla po úspešnom hackerskom útoku o približne 534 miliónov dolárov. Ide o najväčší hackerský útok v histórii, prekonávajúc aj útok na inú japonskú burzu MtGox z roku 2014, kedy klienti prišli o viac ako 400 miliónov dolárov. Burza si všimla prienik do systému až po 8 hodinách! Útočníci sa zamerali primárne na kryptomenu NEM, ktorej tokeny burza držala namiesto hardvérovej, v online peňaženke. Burza následne okrem Bitcoinu pozastavila všetko obchodovanie a aj výbery. Coincheck zvažuje odškodnenie poškodených klientov.

Využitie Bitcoinu na nelegálne účely už nie hlavný účel najväčšej kryptomeny. Z celkového počtu,  transakcie poslané na trhy čierneho internetu (“darknet markets“) klesli z 30% v roku 2012 na menej ako 1% v roku 2017. Celkový objem transakcií v Bitcoinoch bol na čiernom trhu v roku 2017 660 miliónov dolárov.

American Express implementoval instantný platobný systém založený na blockchain technológii, ktorý používa Ripple. Takéto transakcie sú aktuálne dostupné len US korporátnym zákazníkom posielajúcim prostriedky obchodným partnerom do Veľkej Británie. Ide o jedno z prvých reálnych využití blockchainu.

TOP10 KRYPTOMENY:

Celková tržná kapitalizácia mierne vzrástla z 554 miliónov $ na 570 miliónov $. Dominancia Bitcoinu sa stále drží okolo 33%.

Trhy boli začiatkom týždňa nervózne a následnú rastovú fázu zastavil hackerský útok na burzu Coincheck. Cez víkend sa situácia upokojila.

Poradie na prvých piatich miestach zostalo nezmenené. Na šieste miesto sa dostal Stellar, ktorému pomohla hlavne informácia o možnej podpore od spoločnosti Stripe (biznis platobný systém).

Aj napriek hackerskému útoku primárne zameranému na kryptomenu NEM, sa jej podarilo udržať v prvej desiatke najväťčších kryptomien a väčšinu strát cez víkend vymazala. Za týždeň sa tak znížila jeho cena len o 1,4%.

Najväčší nárast cien zaznamenali za uplynulý týždeň NEO (+30%), Stellar (+26%) a Ethereum (+20%).

Zdroje: coinmarketcap.com, weisscryptocurrencyratings.com, retire.ly, blog.chainalysis.com, forbes.com, cointelegraph.com, fortune.com, cnbc.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Nie sme zodpovední za akékoľvek Vaše prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.