Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (17)

08.05.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Japonsko tlačí na zákaz obchodovania s anonymnými kryptomenami a žaloba za klamlivé informácie na stránke bitcoin.com. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

Japonsko aj napriek uvoľnenému prístupu ku kryptomenám, postupne pritvrdzuje ohľadom anonymných kryptomien. Japonsko zlegalizovalo kryptomeny ešte minulý rok, avšak teraz začína japonský finančný regulátor FSA tlačiť na kryptoburzy, aby odstránili z ponúk obchodovanie s privátne zameranými kryptomenami. Tento tlak smeruje hlavne na kryptomeny Monero, Dash a Zcash. Práve tieto sa v poslednej dobe stali veľmi populárnymi medzi kriminálnikmi a hackermi. Aktuálne je obchodovanie s anonymnými kryptomenami v Japonsku povolené, ale zákulisné informácie hovoria o možnom zákaze zo strany FSA v budúcnosti. Regulátor FSA uviedol, že napr. Severná Kórea pravdepodobne ťaží práve kryptomenu Monero, a tým obchádza na ňu uvalené medzinárodné ekonomické sankcie. Podľa expertov sa kriminálnici a hackeri presunuli od Bitcoinu k práve k anonymným kryptomenám, keďže tie sú pre problematické sledovanie finančných tokov ideálne na pranie špinavých peňazí. Práve Monero je v súčasnosti využívané pri väčšine Malweru a Ransomweru. Japonské burzy Coincheck a Monex ukončili obchodovanie s Monerom, Dashom a Zcashom už dávnejšie, reakcia ostatných japonských kryptobúrz nie je zatiaľ známa.

Aj keď sa zatiaľ väčšina veľkých investičných bánk drží mimo kryptomien, Goldman Sachs aj napriek mnohým rizikám plánuje ako prvá banka z Wall Street spustiť bitcoinové obchodné operácie. Goldman Sachs plánuje použiť jej vlastné peniaze na obchodovanie s klientmi pri rôznych druhoch kontraktov naviazaných na cenu Bitcoinu. Nákup a predaj skutočných Bitcoinov je v pláne až po schválení dostatočných regulácií a vyriešení ďalších problematických oblastí, ako napríklad rizík spojených s uchovávaním Bitcoinu. Goldman Sachs už teraz vykonáva pre klientov vysporiadavanie futures kontraktov pre burzy CME a CBOE, rozšírenie investičných možností pre klientov je tak logický krok. Ostatné veľké investičné banky z Wall Street zatiaľ na “Goldmanov” nereagovali, bude preto zaujímavé sledovať, či sa tiež odvážia začať ponúkať svojim klientom produkty naviazané na Bitcoin.

Najväčší automobilový výrobcovia BMW, General Motors, Ford a Renault spustili konzorcium zamerané na aplikáciu blockchainovej technológie v automobilovom sektore. K iniciatíve nazvanej MOBI (Mobility Open Blockchain Initiative) sa pripojili aj ďalšie spoločnosti, ako napríklad automobilový dodávatelia Bosch a ZF alebo technologické spoločnosti Accenture a IBM. Hlavným dôvodom pre vznik konzorcia je vytvorenie jednotných štandardov pre automobily ako komunikovať, identifikovať sa navzájom a robiť platby. Minulý rok napríklad spoločnosti testovali ZF a IBM automobilovú kryptopeňaženku.  Daimler v marci 2018 spustil kryptomenu MobiCoin, ktorá by mala vodičov odmeňovať za slušné správanie na cestách. Ak by si každá automobilka začala vyvíjať svoje systémy, bolo by veľmi problematické ich prepojenie s vozidlami od iných spoločností.

Podvodné správanie web stánky www.bitcoin.com vyvolalo odozvu v podobe hromadnej žaloby viac ako 1 000 členov Telegramovej skupiny, vrátane časti významných osobností kryptosveta. Web www.bitcoin.com, za ktorým stojí veľký bitcoinový investor Roger Ver, sa minulý rok po oddelení (hard forku) Bitcoin Cash od Bitcoinu rozhodol podporovať práve túto novovytvorenú kryptomenu. Množstvo nových záujemcov o kryptomeny a Bitcoin, ktorí navštívia stránku Regera Vera, sa tak mylne domnieva, že sa dostali na web skutočného Bitcoinu. Na stránke je možné tiež nakupovať  Bitcoin, webka však skutočný Bitcoin začala označovať ako Bitcoin Core (BTC) a Bitcoin Cash vydávali za pravý Bitcoin. Návštevníci tak nakupovali podvodný Bitcoin Cash. Po vznesení žaloby web prestal označovať Bitcoin Cash ako Bitcoin, pôvodný Bitcoin však stále označuje ako Bitcoin Core. Web stránkou originálneho Bitcoinu je bitcoin.org.

Unicef Australia spustil darovaciu platformu, cez ktorú môžu tretie strany ťažiť kryptomenu Monero. Webová stránka – The Hopepage umožňuje darcom nastaviť percentuálne využitie počítačového výkonu na ťažbu Monera v prospech Unicef. Na konci minulého týždňa využívalo túto formu darovania viac ako 10 000 návštevníkov web stránky. Pre Monero sa Unicef rozhodol najmä preto, že jeho ťažba je možná aj na bežných počítačoch alebo laptopoch.

TOP 10 KRYPTOMENY:

Trhová kapitalizácia celého kryptotrhu pokračovala aj naďalej v raste a dostala sa v priebehu týždňa až na 470 miliárd dolárov. Týždeň zakončila na úrovni 450 miliárd dolárov. Dominancia Bitcoinu sa držala druhý týždeň okolo 36%.

Bitcoin pokračoval v raste z predošlých troch týždňov a po miernej korekcii na 9 000 dolárov počas týždňa sa v nedeľu dostal až na 9 950 $ a týždeň zakončil na 9 500 dolároch, čím si pripísal týždenný zisk 2%. Magickú hranicu 10 000 dolárov sa tak zatiaľ nepodarilo prekonať.

Altcoiny zakončili týždeň zmiešane. EOS po raste 79% v predošlom týždni zaznamenal 16% korekciu. V strate skončili aj Cardano, Stellar a Tron, ktorý však po 60% náraste v predošlom týždni skorigoval len o 3%.

Z TOP10 vypadlo NEO, ktoré po týždennom raste o 12% nahradila IOTA. Najviac sa darilo Bitcoin Cashu so ziskom 21%. Zisk nad 10% si pripísali aj Ethereum a Litecoin.

Zdroje: coinmarketcap.com, bitcoin.com, bitcoinist.com, coindesk.com, bitcoinschannel.com, newsbtc.com, nytimes.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Ste plne zodpovedný za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.