Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (2)

22.01.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Veľká korekcia naprieč celým trhom, krach BitConnectu a prvá expirácia Bitcoin futures kontraktu. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

SEC (Americká komisia cenné papiere) zverejnila správu, v ktorej uvádza, že k schváleniu Bitcoinových ETF nedôjde dovtedy, kým nebudú vyriešené hlavné problematické oblasti spojené s kryptomenami. Za kľúčovú považuje komisia stále nedostačujúcu reguláciu a nedostatok pravidiel. Rizikom je aj extrémna volatilita a z globálneho pohľadu stále nedostatočná likvidita. Problémom môžu byť aj možné podvody a manipulácie na kryptoburzách. SEC síce nepovedal Bitcoinovým ETF úplné nie, ale na prvé ETF si budeme musieť ešte chvíľu počkať.

17. januára expiroval na CBOE burze prvý Bitcoinový futures kontrakt. Cena sa po turbulentnom priebehu nakoniec ustálila na 10.900 $. Štartovacia cena v prvý deň obchodovania 11. decembra 2017 bola 17.286 $. Bitcoin tak za 5 týždňov obchodovania stratil 37% hodnoty. 26. januára expiruje prvý Bitcoinový kontrakt aj na burze CME Group.

Bitcoinové burzy v Indii čelia problémom zo strany tamojších finančných inštitúcií. Od začiatku decembra 2017 niekoľko veľkých národných bánk zmrazuje účty napojené na kryptoburzy. Účtom, ktoré neboli suspendované, je často znížený denný limit na výber finančných prostriedkov. Za týmto krokom stojí nedôvera bánk voči kryptoburzám, keďže väčšina búrz obchoduje prostredníctvom požičaného kapitálu od finančných inštitúcií.

OKCoin  – čínska burza založená v roku 2013, ktorá musela v októbri 2017 zatvoriť lokálnu burzu, plánuje otvoriť novú burzu v Južnej Kórei. Ohlásenie prichádza v čase možných nových regulácií Juhokórejského kryptotrhu. CEO OKCoin Korea uistil investorov, že so splnením podmienok Juhokórejských regulátorov nebudú žiadne problémy. Tento krok je preto vnímaný pozitívne, keďže ukazuje, že vláda pravdepodobne neplánuje zákaz kryptobúrz, ale len ich reguláciu.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), zodpovedný za skoro polovicu svetovej produkcie chipov a hlavný dodávateľ chipov pre Apple vo svojom finančnom reporte uviedol, že očakáva nárast predajov za rok 2018 o 10-15%. Za rastom bude okrem mobilných produktov stáť aj vysoký dopyt po procesoroch využívaných pri ťažbe kryptomien ako napr. Bitcoinu. V predchádzajúcom reporte spoločnosť uviedla, že tržby od kryptoťažiarov sa pohybovali medzi 350-400 miliónmi dolárov.

VISA nebude akceptovať transakcie v Bitcoinoch, pretože ho nepovažuje za platobný systém, ale za špekulatívnu komoditu. Vyjadrenie prišlo týždeň po tom, ako spoločnosť ukončila podporu bitcoinových kreditných kariet prostredníctvom spoločnosti Wave Crest.

Binance – aktuálne tretia najvačšia kryptoburza na svete podľa denných objemov obchodovania prekročila hranicu 6 miliónov užívateľov.

13. januára bolo vyťažených 16,8 milióna Bitcoinov. Je tak už vyťažených 80 % z celkového počtu 21 miliónov.

Riaditeľ Nemeckej centrálnej banky Joachim Wuermeling vyhlásil, že na dosiahnutie úspešnej regulácie Bitcoinu a ostatných kryptomien nebudú postačovať regulácie na národnej úrovni, ale treba prijať opatrenia v globálnom meradle. Pridal sa tak k ďalším čelným predstaviteľom najvyspelejších ekonomík sveta. Bitcoin a jeho regulácia by sa mala dostať na program aj počas tohtoročného summitu krajín G20 v Argentínskom Buenos Aires, kde sa predpokladá prijatie základných bodov ohľadom globálnej regulácie  kryptomien.

BitConnect ukončil 16. januára svoju pôžičkovú a burzovú platformu. Stalo sa tak len týždeň po tom, ako mala platforma problém s regulátormi v Texase a Severnej Karolíne. Oficiálne vyjadrenie k ukončeniu činnosti hovorí o dôvodoch ako viacnásobné DDos útoky, problém s regulátormi, nedostatok dôvery v platformu a pretrvávajúca negatívna kritika v médiách. Platforma bola od počiatku kryptoexpertmi označovaná za klasickú Ponziho schému. Rovnomenný token obchodovaný len na niekoľkých burzách sa v čase najväčšieho boomu obchodoval za 440$ a celková tržná kapitalizácia dosahovala viac ako 2,7 miliardy dolárov. Po ukončení činnosti sa cena tokenu okamžite zrútila na 6$. Aktuálne sa obchoduje stále veľmi nízko, okolo 20$ a trhová kapitalizácia je len približne 180 miliónov dolárov. Investori tak prišli o stovky miliónov dolárov a sociálnymi sieťami sa šíria príspevky o zničených životoch a stratených dôchodkových úsporách.

Aktuálne je podľa portálu coinmarketcap dostupných až 1470 kryptomien. Je preto veľmi pravdepodobné, že osud, aký postihol BitConnect postihne, aj ďalšie kryptomeny, ktoré vznikli len aby sa priživili na aktuálnom investičnom boome. Investori by preto mali byť veľmi opatrní pri výbere kryptomien do svojho portfólia.

TOP10 KRYPTOMENY:

Celková tržná kapitalizácia klesla za posledný týždeň zo 712 miliónov $ na 554 miliónov $. Výrazná korekcia počas utorkového a stredajšieho obchodovania znamenala pokles naprieč všetkými hlavnými menami od -30 až do -50% počas 24 hodín. Cena Bitcoinu klesla k 9500$, Ripple poklesol až na 0,9$ a Ethereum pod 800$.

Spôsobila to hlavne panika ohľadom možného zatvorenia juhokórejských búrz a čínska snaha o vyhostenie ťažiarov z krajiny a zatvorenie mimoburzových platforiem, kde je možné nakupovať kryptomeny, ktoré sa po zákaze kryptobúrz v krajine stali hlavným miestom obchodovania.

Koncom týždňa sa situácia upokojila a niektoré kryptomeny ako Ripple alebo EOS zaznamenali výrazný odraz od dna až okolo 100%.

Všetky najväčšie kryptomeny podľa tržnej kapitalizácie sú za posledný týždeň v hlbokej strate. Na prvých troch miestach sa stále držia Bitcoin, Ethereum a Ripple. Hodnota Bitcoinu je za posledný týždeň nižšie o necelých 16%. Do TOP 10 sa vrátil EOS, ktorý nahradil IOTA a počas posledného týždňa stratil z najväčších mien najmenej, len necelých 9%. Najväčší pokles zaznamenali Bitcoin Cash (-30%), Ripple (-26%) a Stellar (-25%).

Zdroje: coinmarketcap.com, ccn.com, coindesk.com, qz.com, investors.com, themerkle.com, sec.gov, cnbc.com, binance.com, cointelegraph.com, reuters.com, ethnews.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Nenesieme žiadnu zodpovednosť za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.