Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (10)

21.03.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Výrazný pokles záujmu  investorov o kryptomeny a Google plánuje zákaz kryptoreklamy. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

Google plánuje zákaz reklamy zameranej na kryptomeny a ICO. Platiť by mal začať od júna 2018. Google sa týmto krokom snaží ochrániť užívateľov pred podvodnými ponukami na investovanie do kryptomien a ICO. Následuje tak Facebook, ktorý zakázal kryptoreklamu začiatkom tohto roka. Cez víkend sa objavili zatiaľ nepotvrdené správy, že podobný krok v najbližšej dobe zvažuje aj Twitter.

Bittrex – jedna z najväčších kryptobúrz na svete oznámila, že ukončí obchodovanie 82 altcoinov. Väčšinou sa jedná o malé neznáme kryptomeny, ale nájde sa aj zopár známejších kryptomien ako napr. GZ2, GEMZ alebo Metal. Odhaduje sa, že až 99% altcoinov nikdy nenájde reálne využitie, a preto obchodovanie s nimi je len čistá špekulácia. Burzy sa tak postupne začínajú zbavovať pochybných kryptomien.

Technologická P2P platforma Circle oznámila, že oficiálne spustila digitálnu investičnú aplikáciu – Circle Invest. Po akvizícii kryptoburzy Poloniex, platobnej aplikácii Circle Pay a obchodnej platforme Circle Trade sa tak jedná o ďalšie doplnenie už aj tak širokého portfólia služieb. Aplikácia je dostupná v Apple Store aj v Google Play, zatiaľ len pre väčšinu amerických štátov. Aplikácia umožňuje jednoduchú, rýchlu a dostupnú možnosť ako obchodovať Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Ethereum Classic a Litecoin. Ďalšie kryptomeny by mali pribudnúť v blízkej budúcnosti. V rámci ochrany investícií môžu klienti využiť offline úložisko kryptomien.

TOP 10 KRYPTOMENY:

Trhová kapitalizácia kryptotrhu počas týždňa klesla až na 280 miliónov dolárov, na konci týždňa sa pohybovala tesne nad 300 miliardami dolárov. Dominancia Bitcoinu opäť vzrástla a priblížila sa k 45%.

Vývoj cien kryptomien začiatkom minulého týždňa ovplyvňovala informácia o predaji 35 800 Bitcoinov správcom skrachovanej kryptoburzy Mt.Gox a obavy o vplyv prípadných ďalších predajov. Následne sa v priebehu týždňa trh po oznámení Google o zákaze ICO a kryptoreklám výrazne prepadol. Po stabilizácii situácie sa cez víkend ceny kryptomien opäť začali zosúvať pomaly nadol, aby na konci víkendu prudko posilnili o 10%.

Za týmto posilnením stála správa finančného regulátora ekonomík G20 – FSB (The Financial Stability Board), kde sa uvádza, že aktuálne kryptomeny nepredstavujú riziko pre stabilitu globálneho finančného systému, keďže trh kryptomien predstavuje zatiaľ len menej ako 1% svetového HDP. Na summite G20 v Buenos Aires by sa tak nemalo diskutovať o nových reguláciách kryptomien, ale ako navrhuje FSB, iba posúdiť aktuálne platné regulácie.

Cena Bitcoinu sa počas týždňa zosunula z 9 500 dolárov až k 7 500 dolárom, na konci víkendu časť strát zmazala a týždeň zakončila teste po 8 000 dolármi. Za týždeň tak Bitcoin stratil viac ako 17% hodnoty.

Najlepšie sa počas týždňa “darilo“ IOTE, ktorá zaznamenala stratu iba -13,5%, ktorá sa tak opäť dostala do TOP10 na úkor Monera. Neo, Cardano a Stellar stratili za týždeň najviac, až okolo 30-32% hodnoty.

Hlavným problémom celého kryptotrhu je stále nedostatok likvidity. Denné objemy obchodovania sú tiež stále veľmi nízke, iba 10 až 18 miliárd dolárov. Oproti januáru, kedy sa denné objemy pohybovali okolo 40 až 70 miliárd dolárov, je to pokles až o 75%.

Aj ďalšie ukazovatele signalizujú investičný útlm aktívnych investovov a znížený záujem nových investorov o kryptomeny. Výrazný pokles v Google vyhľadávači zaznamenali slová ako Bitcoin alebo Ethereum. Počet vyhľadávaní daných slov sa vrátil na úroveň z pred cenového boomu na prelome rokov.

Report návštevníkov webových stránok kryptobúrz za február 2018 ukazuje, že všetky najväčšie kryptoburzy zaznamenali oproti januáru pokles v návštevnosti o 20 až 50%. Čas strávený na webových stránkach tiež poklesol na väčšine kryptobúrz o 10 až 35%.

Zdroje: coinmarketcap.com, cointelegraph.com, coindesk.com,  tokens24.com, themerkle.com, google.com, reuters.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Ste plne zodpovedný za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.