Ako a prečo začať s investovaním u detí

28.05.2018  /  Peter Kubaška

Pred nedávnom sme narazili na jeden zahraničný článok na www.marketwatch.com. Po jeho prvom prečítaní sme si povedali, že je to dobrý článok, avšak evidentne nie pre naše pomery. Azda len pre US alebo najvyspelejšie krajiny EÚ. Po chvíľke zamyslenia sa, sme si však uvedomili, že z tejto témy môže byť vlastne celkom zaujímavý článok minimálne na zamyslenie, lebo v tejto dobe sa dá začať už len za 10 či 20 EUR.

Všetci poznáme starú známu pravdu, že deti sú naša budúcnosť. V otázke investovania nikdy nie je priskoro na to, aby ste začali ihneď – investovaním času do edukácie. Ale ako na to?

V tomto článku vám prinášame typy od Michaela Sincerea o tom ako učiť dieťa, aby sa stalo investorom a nie „utrácačom“, ktorého všetky peniaze končia v spotrebe. V prvom rade je dôležité poznamenať, že pod investorom si hneď nemusíme predstaviť portfólio manažéra vo veľkej korporácií, či fonde, ale jednoducho úplne bežného človeka, ktorý sa bude vedieť orientovať v zakladenej oblasti financií resp. aspoň nevyhnutných základoch obchodovania.

Michael Sincere bol rečníkom na vysokých školách v USA a tam si uvedomil, že študenti nemajú dostatočné vedomosti o tom ako investovať. Na jednej strane síce vedia ako míňať peniaze (pohľad „utrácača“), ale málokto z týchto študentov mal prehľad v otázkach typu: ako a prečo by mal investovať do akcií, podielových fondov a indexových fondov (pohľad investora).

Často krát je prekážkou k začatiu investovania naše vnímanie. Preto Sincere zastáva názor, že na proces investovania sa pozeráme ako na raketovú vedu, a preto veríme, že oblasť investovanie je len pre odborníkov. Všeobecnou radou od pána Sincerea je ukázať dieťaťu, že existuje možnosť investovať, už predtým ako dostane svoju prvú kreditnú kartu či rodičmi štedro sponzorovaný účet v banke.

Pozrime sa teda na konkrétne rady:

1.    Založte si spoločný účte u brokera – Dnes sa už dá otvoriť účet u brokera s absolútne nízkym začiatočným kapitálom. Na tomto účte tak môžete dieťa učiť základy. A v podstate ako vysvetliť dieťaťu kto je to broker? Autor  na túto otázku odpovedá jednoducho. Brokerská firma je ako nákupné stredisko s rozdielom, že nenakupujete oblečenie alebo elektroniku, ale rôzne finančné nástroje, ktoré majú potenciál peniaze ZAROBIŤ.

2.    Zvážte dôsledky zdaňovania – Ak vaše dieťa dovŕši plnoletosť, vy ako poručník odovzdávate peniaze na účte u brokera svojmu dieťaťu. Mali by ste teda ešte pred tým konzultovať systém zdaňovania, aby ste predišli zbytočným komplikáciám a získali pre svoje dieťa, čo najviac.

3.    Začnite investovať – Prvou investíciou, ktorú by mal váš potomok spraviť je podľa autora nákup indexového ETF. Pri SPY tak napr. bude vlastniť malý kúsok každej jednej spoločnosti v indexe S&P 500

4.    Spravte z investovania rutinu – Cieľom založenie účtu a následného investovania je získanie rutiny v zasielaní príkazov cez vášho brokera. Michael Sincere odporúča nastaviť  stabilnú frekvenciu investovania napr. každý mesiac. Vy ako rodič potom môžete dieťa motivovať tým, že mu prispejete k jeho obchodnému účtu.

5.    Postupne zachádzajte do podrobností – Ďalším krokom je ukázať, kde si môže nájsť rôzne druhy informácií o svojich potenciálnych a skutočných investíciách. Takýmto spôsobom môže nakoniec pochopiť ako ľahko môže peniaze získať aj stratiť.

Všetci z nás, čo už máme aké také skúsenosti s finančným trhom,  sme sa toho museli veľa naučiť a samozrejme aj preskákať nejaký ten prepad. To čo sa môže dieťa naučiť (a to čo sme museli aj my) už na začiatku, tak môžeme zhrnúť do týchto bodov:

1.    Naučiť sa trpezlivosti – Pravidelné mesačné investovanie naučí vaše dieťa disciplinovanosti a trpezlivosti. So schopnosťou vlastnej správy peňazí, tak v budúcnosti nebude závislé od iných, ktorí by jeho financie s radosťou spravovali.

2.    Naučiť sa rozdiel medzi špekuláciou a investíciou – Niektorí tínedžeri (a v podstate aj my „skúsení“) sa začínajú pozerať po rôznych špekuláciách, ktoré nás vedú k nákupu akcií, v ktoré veríme, že budú rýchlo a vysoko rásť. To je samozrejme v poriadku, ale stále minimálne časť peňazí vášho dieťaťa by mala byť nasmerovaná na indexové ETF.

3.    Naučenie sa reality na trhu – Tak ako my máme radosť, keď naše investície rastú, tak rovnako iné to nebude ani u detí. V prípade finančných trhov si tak môže zažiť radosť z nárastov, ale aj pohoršenie z poklesov. V podstate deti majú pred nami výhodu svojho nízkeho veku, a teda určite aj ďaleko vyššieho investičného horizontu. Prepadov sa nesmieme báť a treba deťom ukázať, že sú to pre nich iba dobré šance (aj keď nikdy nie sto percentné v tom, že ich obchodný účet bude vždy len rásť).

Netreba zabúdať aj na podporu prostredníctvom rôznej literatúry a pripraviť sa na dlhé rozhovory o nepochopených statiach z týchto kníh. Cez nákupy indexových ETF sa vaše dieťa naučí ako sa stať pasívnym investorom. Časom teda získa skúsenosti, čo ho zas môže viesť ku konkrétnym akciám čiže aktívnemu prístupu.