Tulipánová bublina – investičná horúčka z roku 1637

16.03.2014  /  Jakub Straka

Tulipány sa v Holandsku v priebehu niekoľkých rokov stali tak vzácne, že námorníka na lodi, ktorá ich prepravovala za neúmyselné zjedenie jednej priesady na niekoľko mesiacov zatkli. Ako však cena tohto neobyčajného kvetu narástla tak, že by jej predajom získala posádka jedlo na celý rok? Poďme sa spoločne pozrieť na príbeh jedného z najzaujímavejších krachov v histórií.

Zdroj: (Amsterdam Tulip Museum), dostupné na https://historyofyesterday.com/the-1636-tulip-mania-defines-the-present-economic-bubble-641b70fb8980

Amsterdam sa v 16. storočí stal vďaka obchodným plavbám do Ázie najvýznamnejším obchodným centrom v Európe. V tomto meste bola založená východoindická spoločnosť, ktorá bola podnetom pre vznik prvého akciového trhu na svete. Tulipány sa v Holandsku  postupne stali pre svoj jedinečný vzhľad veľmi populárne. Vďaka svojej vzácnosti  sa u akcionárov východoindickej spoločnosti a u iných bohatých ľudí stali symbolom ich spoločenského postavenia. Keďže doba pestovania vtedajších odrôd tulipánov bola veľmi dlhá (u najvzácnejších tulipánov až 12 rokov), obchodníci s touto  lukratívnou komoditou si chceli zabezpečiť svoje príjmy do budúcnosti.

V Amsterdame sa v dôsledku toho začala popri komoditnej burze vyvíjať aj burza derivátov, niečo podobné dnešným futures kontraktom. Tulipány sa podľa ich vzácnosti začali rozdeľovať do rôznych kategórií. Ceny boli v tomto štádiu natoľko vysoké, že sa mnohí obchodníci kvôli niekoľkým rastlinám boli ochotní vzdať celého svojho majetku, jeden tulipán sa predával za desaťnásobok ročného platu remeselníka. Obchodníci v období formovania bubliny priemerne zarobili v prepočte na dnešný kurz okolo  60 000 dolárov za mesiac. Špekulácie s tulipánmi sa dokonca rozšírili natoľko, že sa kontrakty na ne začali obchodovať na London Stock Exchange.

Zdroj: http://www.toddyarbrough.com/blog/2017/7/12/textbook-mania-fpgla

Prvé problémy nastali vtedy, keď boli špekulanti ochotní nakúpiť priesady za takmer akúkoľvek cenu, často vyššiu, ako ich trhová hodnota. V tejto fáze stál tulipán 60 000 holandských guilderov (viac ako 50 000 USD). Za túto cenu ste v tej dobe boli schopní kúpiť dom v centre mesta. Na jar v roku 1637 však zlyhanie obchodu s priesadami odštartovalo nedôveru kupujúcich.Špekulanti začali  hromadne predávať. Takmer nikto nebol však ochotný tulipány kúpiť a v priebehu niekoľkých dní sa cena tulipánov prepadla na stotiny ich predchádzajúcej hodnoty. Zákon, ktorý umožňoval zrušiť kontrakty na nákup za 10 % predom dohodnutej ceny spôsobil ešte hlbší prepad.

Prasknutie tejto bubliny v Holandsku malo za následok niekoľko rokov trvajúcu krízu. Predtým bohatí obchodníci držali bezcenné kontrakty a cena tulipánov pokračovala v prepade ešte niekoľko desiatok rokov. Holansdkí obchodníci sa po tejto udalosti stali voči netradičným investíciam veľmi skeptickí. Dodnes sú známi racionálnou analýzou investície a rizika, ktoré môže predstavovať, z prasknutia tulipánovej bubliny sa poučili celé generácie.