Na Veľkú noc radšej vajíčko vyfúknuté ako čokoládové – ceny kakaa na maximách


Cena poľnohospodárskej plodiny od začiatku roka rástla o viac ako 93 %, a za posledný rok sa jej cena viac ako strojnásobila. Cena kakaových futures od začiatku roka dokonca rastie prudším tempom ako akcie Nvidie, alebo ako kryptomena Bitcoin. V súčasnosti sa cena kakaa na burze pohybuje na úrovni 8080 dolárov za kg, čo je približne 7,45 €/100g. Prečo však táto komodita takto prudko rastie a čo to znamená pre spotrebiteľov? Priplatíme si za veľkonočné čokoládové dobroty?


Koncentrovaná produkcia problémom
Kakaovník nie je práve plodina, ktorú dokážeme pestovať kdekoľvek. Potrebuje mať vhodné špecifické podmienky a práve preto je pestovaná prevažne v regióne strednej Afriky, teda Pobreží Slonoviny, Ghane alebo Kamerune. Tam má najvhodnejšie podmienky a dokonca až 70 % produkcie pochádza práve z tejto oblasti.


Počasie však z dôvodu klimatického efektu El niño v Afrike nebolo veľmi prívetivé, keďže už v minulom roku sme zaznamenali pomerne silné dažde, čo nielenže znemožňovalo proces sušenia bôbov, ale taktiež výraznejšie bránilo v zbere a následnému presunu vysušených plodín do prístavov. Taktiež sa v prostredí vysokej vlhkosti šírila choroba černejúcich plodov, ktorá nielen že ovplyvní aktuálnu produkciu, ale taktiež celé stromy, ktoré následne musia byť zničené. V súčasnosti počasie opäť nie je v tejto oblasti prívetivé, keďže silné sezónne vetry, zvané Harmattan, v kombinácii so suchým počasím zničili časť produkcie. Už v súčasnosti vidíme, že produkcia na Pobreží Slonoviny, bola od začiatku sezóny do 11. februára o 33 % nižšia, na úrovni 1090 ton. V tomto roku sa tak očakáva pokles svetovej produkcie až o 11 %, primárne z dôvodu takmer 20 % poklesu u najväčšieho producenta, Pobrežia Slonoviny.
Záujem o čokoládu však neutícha
Samozrejme, problémy v produkcii sú však iba jedna strana mince. Keby na trhu existovali alternatívy, tak by dopyt mohol byť pomerne elastický, čo znamená že cena by výraznejšie nereagovala na zmeny v ponuke. Avšak v prípade kakaa alternatívy neexistujú a dopyt po čokoláde je pomerne málo prispôsobivý. To znamená že spotrebitelia sú ochotní do istej miery prijať vyššiu cenu a nemeniť výraznejšie svoje preferencie. Navyše v posledných rokoch sme videli výraznejší rast dopytu po kakau z Ázie, keďže nárast strednej triedy a bohatnutie obyvateľstva spôsobil zmenu preferencií v spotrebe kakaa a čokolády.


Kombinácia pomerne silného dopytu s prudkým poklesom produkcie, spôsobil takýto výrazný nárast cien na komodite. Navyše na trhu s kakaom sa nachádzame už takmer 3 roky v deficite, čo znamená že dopyt a konzumácia čokolády prevyšuje objemy produkcie. Výrobcovia tak musia zasahovať do svojich zásob, ktoré sa už postupne začínajú vyčerpávať. Svetové zásoby sú tak výrazne nízko, a vystačili by pri súčasnom svetovom dopyte iba 108 dní. Aby toho na tomto trhu nebolo málo, tak Európska únia zaviedla novú reguláciu, ktorá bude platná od roku 2025, ktorá následne bude zakazovať obchodovanie v EÚ s komoditami, ktoré boli vypestované na odlesňovaných územiach alebo pri ich produkcii bola použitá detská práca. Väčšina vypestovaného kakaa spĺňa obidve z týchto podmienok.
Čo to však znamená pre spotrebiteľov a aký je výhľad na ďalšie mesiace?
Samozrejme, burzové ceny sa neprepisujú do konečných cien okamžite, keďže väčšina výrobcov má zazmluvnené dodávky kakaa na dlhšiu dobu a môžu ešte vyrábať zo svojich zásob. Vyššie ceny na burze sú však už prítomné po dlhšiu dobu a prepisovanie do konečných cien je zatiaľ postupné. Predajcovia musia byť s navyšovaním cien taktiež opatrní, aby nespôsobili deštrukciu dopytu a tak časť rastu burzových cien bude práve tlmená nižšími maržami výrobcov, prípadne ich stratami. Burzová cena sa však pohybuje už na úrovni 7,5 €/100g, čo je v súčasnosti od ceny 100 g 50 % horkej čokolády za 1 € pomerne ďaleko. Cena čokolád ale taktiež aj kakaa v supermarketoch tak bude musieť časom výraznejšie rásť.
V tomto ani v ďalšom roku sa zatiaľ neočakáva normalizácia na trhu, keďže produkcia sa z roka na rok nedokáže dostatočne navýšiť, aby pokryla celý trh aj s deficitom. Kakaovníkom trvá až 5 rokov, pokiaľ narastú do veľkosti schopnej produkovať plody a tak bude nutné sa zo zvýšenými cenami zmieriť. Ceny sú v súčasnosti na burze pomerne vysoké a sú poháňané nielen výrobcami, ale taktiež aj špekulantmi, ktorí na trh vstupujú, a tak cenovú normalizáciu budeme môcť čoskoro vidieť. Príliš pozitívne by som to však nevidel, keďže dopyt aj pri súčasných cenách je zatiaľ pomerne stabilný a v tejto sezóne sa očakáva iba s 5 % poklesom dopytu, čo nestačí na výraznejší cenový pokles. S vyššími cenami kakaa a čokolády v dlhšom horizonte by sme tak mali počítať.
Marek Nemky, analytik finančných trhov XTB
Titulná foto: https://unsplash.com/photos/brown-dried-leaves-on-white-ceramic-plate-4ewSZirtA7U