Prečo sa vraví, že september je najhorším mesiacom na investovanie

25.02.2018  /  Juraj Kišák

Často je možné vidieť vo finančných správach ako ľudia odkazujú na konkrétne časy týždňa, mesiaca alebo roka s ktorými sa spájajú býčie alebo medvedie udalosti.

Jednou z historických skutočností akciového trhu je to, že zvyčajne v septembri dosahoval najslabšie výsledky. Bežne sa uvádza, že September je mesiacom, kedy je priemerná mesačná výkonnosť troch najvýznamnejších indexov najslabšia.

Od septembra 1950 zaznamenal v septembri priemerný pokles Dow Jones Industrial Average (DJIA) o 0,8%, zatiaľ čo S&P 500 zaznamenal v septembri priemerný pokles o 0,5%. Od založenia Nasdaq v roku 1971 klesol index v septembri v priemere o 0,5%. To je samozrejme len priemer v priebehu mnohých rokov a september určite nie je najhorší mesiac obchodovania na burze v rámci roka.

Existuje niekoľko teórií, ktoré sa pokúšajú vysvetliť tento jav. Jedna konkrétna teória poukazuje na skutočnosť, že letné mesiace zvyčajne ponúkajú menšie objemy obchodovania na burze, keďže veľa investorov zvyčajne čerpá dovolenku a zdržiava sa predaja akcií z ich portfólia. Na začiatku jesene sa títo investori zvyčajne vrátia do práce a zavrú pozície, ktoré plánovali predať. Keď k tomu dôjde, trh zažíva zvýšený predajný tlak a teda aj celkový pokles.

Navyše veľa podielových fondov má svoj koniec fiškálneho roka práve v septembri. Správcovia podielových fondov štandardne pred koncom roka predávajú stratové pozície a tento trend je ďalším možným vysvetlením slabého výkonu trhu v septembri.

Ak sa chcete dozvedieť viac o zaujímavých trhových javoch zvážte štúdium behaviorálnych financií. Tak či onak, slabá výkonnosť v určitom čase nie je možno pozitívnou správou pre tých ktorý držia konkrétnu pozíciu, avšak môže byť dobrou správou pre tých, ktorí nákup pozícií zvažujú a môžu nakupovať lacnejšie než v inom čase čo im zaručí vyšší výnos v nadchádzajúcich obdobiach.