Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (8)

05.03.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Coinbase nahlasuje užívateľov americkému daňovému úradu a startup Circle kúpil burzu Poloniex. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

Coinbase, jedna z najväčších kryptoplatforiem oznámila, že do konca marca poskytne americkému daňovému úradu IRS údaje viac ako 13 000 užívateľov. Túto požiadavku vzniesli americké úrady už v novembri 2016, kedy žiadali údaje o užívateľoch za roky 2013 až 2015. Coinbase sa snažila ochrániť súkromie klientov na súde, ale neuspela. Poskytne tak IRS občianske preukazy, mená, dátumy narodenia, adresy a údaje o transakciách klientov, ktorí zarobili medzi rokmi 2013 až 2015 viac ako 20 000$ (vrátane výberov). V USA sú kryptomeny považované za majetok, a preto podliehajú dani z kapitálových ziskov.

Marshallové ostrovy schválili 26. februára zákon, ktorý umožňuje vytvorenie kryptomeny “Sovereign“ (SOV). Bude sa tak jednať o prvú štátnu kryptomenu na svete. Distribúcia 24 miliónov tokenov kryptomeny je plánovaná v tomto roku, a to prostredníctvom ICO predaja. Krajina sa aj týmto spôsobom snaží pripraviť na výpadok príjmov v štátnom rozpočte. Aktuálne štátny rozpočet 100 miliónov dolárov dotujú USA až 60 miliónov dolárov. Po roku 2023 sa dotácia zníži na polovicu.

Podľa prieskumu spoločnosti Amazon na vzorke 1000 zákazníkov, až 52% z nich by podporilo možnosť nakupovať prostredníctvom kryptomeny, ktorú by Amazon pre tento účel vytvoril. S týmto krokom nesúhlasilo 22% opýtaných. Zvyšná časť sa nevedela rozhodnúť. Prieskum tiež ukázal ochotu až 45% zákazníkov využívať Amazon ako  ich primárny bankový účet a 50% by si vedelo predstaviť využívanie sporiaceho účtu vytvoreného Amazonom. Tento prieskum tak ukázal veľkú otvorenosť zákazníkov opustiť tradičné bankové produkty a služby.

Americká komisia pre cenné papiere SEC rozposlala predvolania spolu 80 osobám a spoločnostiam, ktoré stoja za predpredajmi tokenov nových kryptomien (Initial Coin Offering, v skratke “ICO“). SEC týmto krokom jasne ukázal snahu držať na uzde túto novú populárnu metódu získavania zdrojov pre novovznikajúce projekty. Komisia sa zaujíma o informácie, ako je nakladané so získanými finančnými prostriedkami.

CFTC, ďalší americký regulátor, povolil svojim zamestnancom investovanie do kryptomien. Zamestnanci však naďalej nebudú môcť obchodovať kryptomeny prostredníctvom futures kontraktov a ani obchodovať na dlh. Môžu investovať len do kryptomien, s ktorými nepracujú, aby sa zabránilo konfliktu záujmov a zneužitiu “inside” informácií. Voči tomuto rozhodnutiu okamžite vzniesli námietky viacerí významní právnici z oblasti cenných papierov, ktorí poukazujú, že vlastníctvo kryptomien môže mať vplyv na budúce rozhodnutia komisie ohľadom kryptomien. Ako príklad uvádzajú 1. december 2017, kedy cena Bitcoinu vzrástla o 13% po tom, ako CFTC oznámila povolenie Bitcoin futures kontraktov.

Goldman Sachs a JP Morgan sa pripojili k Bank of America, keď vo svojich výročných správach pre Americkú komisiu pre cenné papiere SEC uviedli, že v kryptomenách vidia rizikový faktor pre vlastný biznis. Uviedli, že bankové aj nebankové inštitúcie čelia riziku v oblasti platobných služieb, keďže kryptomeny nepotrebujú na vysporiadavanie obchodov žiadny medzičlánok. Tým budú súčasné finančné inštitúcie nútené investovať a modifikovať aktuálne poskytované produkty a služby, aby sa stali dostatočne atraktívnymi pre zákazníkov.

Platobný startup Circle zaplatil okolo 400 miliónov dolárov za získanie jednej z najväčších kryptobúrz – Poloniex, priameho rivala platformy Coinbase na americkom trhu. Cieľom Circle je vytvorenie otvoreného globálneho trhu s tokenmi. V pozadí Circle stoja napr. Goldman Sachs (zainvestoval do Circle v roku 2015 50 miliónov dolárov), General Catalyst, IDG Capital Partners, Baidu a ďalšie firmy, od ktorých vyzbieral okolo 140 miliónov dolárov. Akvizícia bola ohlásená v pondelok, deň pred oznámením SEC o predvolaniach pre predstaviteľov 80 ICO tokenov. Keďže burza Poloniex obchoduje množstvo ICO tokenov, objavili sa špekulácie, že Circle mal informácie, že Poloniex nebude krokom SEC zasiahnutý. Podľa uniknutej strany z internej prezentácie Circle, biznis línia Poloniexu zostane zachovaná a zaregistruje sa nová entita ako Brokerská spoločnosť, ktorá bude plne regulovaná SEC. Tým vznikne prvá plne regulovaná kryptoburza. Circle to umožní ponúkať obchodovanie aj s tokenmi, ktoré SEC v budúcnosti označí za cenné papiere. Podľa SEC je Circle jediná spoločnosť, ktorá má záujem o blízku spoluprácu s regulátormi.

TOP 10 KRYPTOMENY:

Tržná kapitalizácia sa opäť posunula bližsie k pol biliónu dolárov, na konci týždňa sa pohybovala okolo 470 miliárd dolárov. Dominancia Bitcoinu rástla druhý týždeň v rade a dosiahla už 41,9%.

Cena Bitcoinu rástla postupne počas celého týždňa. Po prekročení hranice 10 000 dolárov sa cez víkend ustálila okolo  11 500 dolárov, čím si Bitcoin pripísal týždenný nárast o viac ako 19%. Najbližšie dni sa dá očakávať druhý pokus za posledné dva týždne o zdolanie silnej rezistencie na 12 000 dolároch. Problémom však stále zostávajú veľmi nízke denné objemy obchodovania, ktoré počas celého týždňa aj napriek rastu ceny klesali až na víkendovú úroveň pod 6 miliárd dolárov. Celkové denné objemy celého kryptotrhu sa tiež stále pohybujú len medzi 15 až 20 miliardami dolárov.

Do prvej desiatky najväčších kryptomien sa vrátilo Monero, ktoré si za minulý týždeň pripísalo zisk až 31%. Výraznejší rast ceny zaznamenal už len Bitcoin Cash, ktorý sa posunul nahor o necelých 9%. Cena zvyšných kryptomien zostala skoro nezmenená, s výnimkou Cardana, ktoré pokleslo o 11%.

Zdroje: coinmarketcap.com, ccn.com, twitter.com, cointelegraph.com, bloomberg.com, coindesk.com, nytimes.com, marketwatch.com, futurism.com, cnbc.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Ste plne zodpovedný za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.