Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (9)

13.03.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Hackerský útok na kryptoburze Binance  a za pádom Bitcoinu z historických maxím stoja aj Bitcoiny zo skrachovanej burzy Mt.Gox. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

V stredu sa náhle prepadla cena Bitcoinu o viac ako 1000 dolárov na najväčšej kryptoburze na svete – Binance, a následne panické výpredaje prebehli aj na ostatných kryptoburzách. Ako sa neskôr ukázalo, za prepadom na Binance stál hackerský útok tradingového robota tretej strany, ktorý niektorý obchodníci používali na automatické obchodovanie. Ten užívateľom vykonal neautorizované predaje Bitcoinu a nakúpil za extrémne vysoké ceny malú neznámu kryptomenu Viacoin. Tá následne vystrelila o stovky percent nahor. Po sťažnostiach obchodníkov na sociálnych sieťach Reddit a Twitter kryptoburza zareagovala, a podľa vyjadrenia CEO Changpeng Zhaa sa im podarilo zrušiť všetky neoprávnené obchody a zablokovali hackerom pokusy o prenus získaných kryptomien z burzy. Hackery tak vraj prišli aj o časť vlastných tokenov. Tie Binance venuje projektu Binance Charity.

Konzorcium 61 japonských bánk na čele s SBI Ripple Asia, reprezentujúce viac ako 80% japonského bankového trhu, plánuje vydať prelomovú mobilnú aplikáciu “MoneyTap”. Tá bude slúžiť na domáce realtime platby. Aplikácia bude využívať Ripple blockchain technológiu a umožní platby 24 hodín denne a 7 dní v týždni. K vykonaniu platby bude postačovať bankový účet, telefónne číslo alebo OR kód.

Japonský finančný regulátor suspendoval dve domáce burzy – FSHO a Bit Station, s účinnosťou o jeden mesiac. Celkovo sedem obchodných platforiem musí zlepšiť bezpečnostné zabezpečenie svojich systémov. Na zozname sa nachádza aj nedávno “hacknutá“ burza Coincheck, z ktorej v januári hackeri odcudzili 500 miliónov dolárov vo forme tokenov kryptomeny NEM.

Za pádom Bitcoinu z historických maxím stoja aj Bitcoiny zo skrachovanej burzy Mt.Gox. Správca konkurznej podstaty minulý týždeň oznámil, že od decembra minulého roka do februára 2018 predal viac ako 35 800 Bitcoinov a 34 000 Bitcoin Cash, spolu za viac ako 400 miliónov dolárov. Dôvodom bola žiadosť súdu o uspokojenie požiadaviek veriteľov zo skrachovanej burzy. Presuny pravdepodobne na burzu Kraken na uskutočnili 18.12. (2000 BTC), 22.12. 6000 BTC, 17.1. 8000 BTC, 31.1. 6000 BTC. Posledný presun až 18 000 bitcoinov na burzu sa uskutočnil 5. februára, deň pred prudkým pádom Bitcoinu na dno 6 000$. Trhová cena Bitcoinu bola už tak nízko po predchádzajúcich poklesoch, že dostatok kupujúcich dokázalo tento predaj absorbovať a cena Bitcoinu sa tak neprepadla ešte nižšie. Burza Mt.Gox bola najväčšia Bitcoinová burza, až kým z nej hackeri v roku 2014 neukradli okolo 850 000 Bitcoinov. Obnoviť sa podarilo okolo 200 000 Bitcoinov. Vyšetrovanie zločinu aj po rokoch stále nie je uzatvorené. Správca má stale k dispozícii okolo 165 000 Bitcoinov, takže sa dajú očakávať ďalšie výpredaje, ak bude cena Bitcoinu dostatočne zaujímavá.

FinCEN – americká agentúra publikovala správu ohľadom regulácií zameraných na osoby podieľajúce sa na získavaní finančných prostriedkov prostredníctvom ICO (Initial Coin Offering). Agentúra sa špecializuje na boj proti finančným zločinom ako pranie špinavých peňazí alebo financovanie terorizmu. V správe stojí, že tvorcovia projektov aj burzy podieľajúce sa na nových ICO sa budú musieť zaregistrovať ako entity poskytujúce peňažné alebo platobné služby a budú musieť dodržať pravidlá, ktoré požaduje AML (Anti-Money Laundering) a KYC (Know-your-customer). Za týmto krokom je snaha o ochranu investorov pred podvodnými projektmi.

TOP 10 KRYPTOMENY:

Trhová kapitalizácia sa dostala opäť pod 400 miliónov dolárov, na konci týždňa sa pohybovala okolo 387 miliárd dolárov. Dominancia Bitcoinu sa stále drží teste pod 42%.

Vývoj cien kryptomien minulý týždeň výrazne ovplyvnil hackerský útok na kryptoburze Binance. Začiatkom minulého týždňa sa Bitcoinu nepodaril ani druhý pokus o prekonanie silnej rezistencie na úrovni 12 000 dolárov a tak začala cena postupne klesať k supportu na 10 000 dolároch. V stredu sa cena Bitcoinu prudko prepadla pod 10 000 dolárov a pád sa zastavil až na 8 500 dolároch. Po upokojení situácie sa počas víkendu cena odrazila od lokálneho dna a týžden zakončila na hodnote okolo 9 600 dolárov za Bitcoin. Týžden pokles sa tak ustálil na -16%.

Zvyšné TOP10 kryptomeny následovali pád Bitcoinu a všetky skončili za minulý týždeň v strate. Prudký rast ceny Ripplu z pondelka po opätovných špekuláciách o uvedený kryptomeny na platformu Coinbase ukončilo vyjadrenie CEO Coinbase, že burza aktuálne neplánuje rozširovať  počet obchodovaných kryptomien. Ripple tak zamieril rovnako ako zvyšok trhu nadol. Najhoršie dopadli NEO a Cardano s týždennou stratou -25%. Turbulentný týždeň najlepšie zvládli Litecoin a Bitcoin Cash so stratami okolo -11%. Poradie v prvej desiatke najväčších kryptomien sa oproti minulému týždňu nezmenilo.

Zdroje: coinmarketcap.com, ccn.com, cointelegraph.com, coindesk.com, trustnodes.com, zerohedge.com, reddit.com, ripple.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Ste plne zodpovedný za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.