Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (13)

10.04.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Investičné fondy Sorosa a Rockefellerovcov sa chystajú vstúpiť do sveta kryptomien a investori žalujú Coinbase. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

John McAfee, zakladateľ antivírového softvéru, ktorý sa posledné roky venuje hlavne kryptomenám, odhalil, že si účtuje 105 000$ za každý tweet, ktorým promuje ICO’s, kryptomeny alebo kryptoprodukty. ”McAfeeho Crypto team” vo svojom návode ako promo tweety fungujú, na ich web stránke uviedol, že pri sume 105 000$ za tweet a pri 810 000 sledujúcich McAfeeho twitterové konto, predstavuje náklad na jedného potenciálneho investora len necelých 0,13$. Na základe prieskumu McAfee uviedol, že 259 000 sledujúcich má viac ako 50% ich aktív uložených v kryptomenách a 224 000 sledujúcich reprezentuje minimálne 4,48 miliardy dolárov v kryptoinvestíciách. McAfee uviedol, že promuje len produkty, v ktoré “skutočne verí”. V rozhovore v januári 2018 McAfee uviedol, že mu za tweety nikto neplatí… Aj pre takéto špekulatívne a platené promá sa Google, Twitter, Facebook a daľšie spoločnosti rozhodli zakázať propagáciu kryptoreklám.

Ripple sa pokúša dostať svoj token XRP na ďalšie americké kryptoburzy ako Coinbase alebo Gemini. Tie však častokrát Ripple nepovažujú za kryptomenu, keďže sa nejedná o decentralizovanú sieť. Ripple je časťou investorov tiež považovaný za “kryptomenu bankárov“. Ďalším problémom je, že nie je doposiaľ presne špecifikované, či Ripple token XRP považovať za menu alebo cenný papier, čo by z pohľadu regulácií znamenalo pre kryptoburzy viac problémov.

Problém s registráciou na veľkých kryptoburzách má aj množstvo menších kryptomien. Burzy si totiž nechávajú platiť za možnosť obchodovať menej známe kryptomeny obrovské sumy. Podľa reportu Autonomous Research si účtujú približne 10x viac ako tradičné burzy za registráciu cenných papierov. Cena za registráciu kryptotokenov sa odhaduje medzi 1 až 3 miliónmi dolárov. Naproti tomu, registrácia klasických cenných papierov stojí 125 – 300 tisíc dolárov plus 100 až 500 tisíc dolárov ročné poplatky.

Najväčšia americká kryptoplatforma Coinbase rokuje s americkým regulačným úradom pre cenné papiere (SEC) o registrácii na licencovanú brokerskú spoločnosť. Tento krok umožní Coinbase rozšíriť jej skupinu aktív aj o digitálne tokeny, ktoré SEC označuje ako cenné papiere.

V súvislosti s Coinbase sa minulý týždeň objavila aj správa, že skupina investorov podala na spoločnosť žalobu pre obchodovanie na základe neverejných informácií (inside trading).  Žaloba sa vzťahuje na obchodné pokyny zadané na obchodnej platforme GDAX (patriacej Coinbase) počas 19-21 decembra 2017. Coinbase ohlásila v auguste minulého roka podporu Bitcoin Cash – kryptomene, ktorá vznikla oddelením (hard forkom) od blockchainu Bitcoinu. Ako začiatok obchodovania s Bitcoin Cash uviedla 1. január 2018. Coinbase však spustila obchodovanie na platforme GDAX už 20. decembra. Následne cena Bitcoin Cashu vystrelila až na 4 400 dolárov, kým 2 dni predtým sa obchodovala len za 1 80 dolárov, aby pár hodín po začatí obchodovania klesla z maxím na približne 3 000 dolárov. V žalobe sa uvádza, že Coinbase, resp. jej zamestnanci poskytli neverejné informácie o dátume začatia obchodovania skupine trejderov. Poškodení investori Bitcoin Cashu sa tak domáhajú náhrady škody, ktorej výšku však nechávajú na stanovenie súdom. Coinbase po vlne kritiky v decembri minulého roka iniciovala interné vyšetrovanie, či zamestnanci neporušili pravidlá poskytovania neverejných informácií. Burza však doteraz neukázala celú správu vyšetrovania.

Aj napriek tomu, že George Soros mnohokrát prehlásil, že kryptomeny sú bublina, plánuje ich začať obchodovať. Miliardár vydal interné povolenie k začatiu obchodovania kryptomien Adamovi Fischerovi, ktorý je zodpovedný za globálne makroekonomické investície v  26 miliardovom rodinnom Soros Fund Management.

Zámer investovať do kryptomien oznámila aj riziková investičná firma (venture capital firm) Venrock, založená v roku 1969, za ktorou stojí rodina Rockefellerovcov. Venrock disponuje kapitálom 3 miliardy dolárov a je známy pre svoju schopnosť nachádzať na trhu extrémne úspešné startupy. Investovali okrem iných aj do Intelu alebo Apple.

Oznámenie Sorosa a Rockefellerovcov o vstupe do kryptobiznisu je medzi súčasnými investormi vnímané rozpačito, ale tento krok možno brať pozitívne, nakoľko môže inšpirovať k vstupu aj ďalšie investičné spoločnosti, ktoré kryptomeny zatiaľ obchádzali.

TOP 10 KRYPTOMENY:

Trhová kapitalizácia kryptotrhu sa pohybovala počas uplynulého týždňa medzi 250 až 280 miliónmi dolárov a týždeň zakončila na rovnakej úrovni ako ho začala – okolo 260 miliónov dolárov. Dominancia Bitcoinu mierne poklesla a držala sa tesne pod 45%.

Cena všetkých top kryptomien na týždňovej báze stagnovala. Na trhu stále pretrváva obdobie veľmi nízkych denných objemov obchodovania. V druhej polovici minulého týždňa klesli denné objemy obchodovania celého kryptotrhu už pod 9 miliárd dolárov, čo je najnižšia hodnota od konca novembra minulého roka. Je možné, že takto nízke objemy budú na trhu pretrvávať ešte veľmi dlhú dobu. Časť z denných objemov na prelome rokov boli totiž len manipulácie, inštitucionálni investori obchodujú už bitcoinové futures kontrakty na burzách CME a CBOE, iracionálne sa správajúci retailoví investori sú v hlbokých stratách a buď vyčkávajú, alebo opustili trh a časť ”veľkých rýb”, ktoré si vybrali veľké zisky v decembri a januári, sa tiež čiastočne alebo úplne stiahla z trhu.

Bitcoin si pripísal rast ceny necelé 2 % za týždeň a zakončil týždeň na úrovni tesne pod 7 000 dolárov.

Najviac sa darilo EOS a Ethereu, ktoré si pripísali zisk okolo 5%. Za nimi nasleduje Cardano so ziskom 3%. Moneru sa nepodarilo udržať v top10 a svoje miesto tak opäť prepustilo IOTA. Zvyšné kryptomeny sa obchodovali za približne rovnakú cenu ako pred týždňom.

Zdroje: coinmarketcap.com, ccn.com, thebitplex.com, cointelegraph.com, wsj.com, coindesk.com, themerkle.com, bloomberg.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Ste plne zodpovedný za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.