Americký dolár vzrástol na štvormesačné maximum

26.04.2018  /  Juraj Kišák

Americký dolár vzrástol na štvormesačné maximum v porovnaní s košom ostatných hlavných mien. Nastalo to po tom čo výnos z 10-ročných amerických dlhopisov prevýšil 3%, prvýkrát po štyroch rokoch. Index amerického dolára, ktorý meria silu dolára voči košu šiestich hlavných mien, vzrástol o 0,42% na 90,95. To je najvyššia hodnota od 12. januára tohto roka. Dolár bol posilnený rastom amerických výnosov a tiež vyhliadkou na rýchlejší rast úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému (FED) v priebehu tohto roka.

Očakávania vyšších úrokových sadzieb spôsobujú, že dolár je pre investorov, ktorí hľadajú vyšší výnos atraktívnejší. Výnosy U.S. Treasury vzrástli po prvýkrát od začiatku roka 2014 nad 3%, čo je znakom dôvery v americkú ekonomiku. Pozitívne údaje o americkom domácom predaji a spotrebiteľskej dôvere v utorok len potvrdili všeobecné očakávania. Teda to, že americká ekonomika bude v najbližších mesiacoch naďalej rásť.

Dolár vzrástol na dva a pol mesačné maximum oproti jenu o 0,34% na kurz 109,18 a Euro zároveň kleslo na dvojmesačné minimum voči doláru o 0,39% na kurz 1,2185.

Investori zároveň upriamujú svoju pozornosť na zasadnutie Európskej centrálnej banky k téme Európskej menovej politiky.  Tam budú zverejnené detaily ohľadom inflácie a inflačných výhľadov na nadchádzajúce obdobie.

V súvislosti s týmito udalosťami sa britská libra blížila k nedávnym päťtýždňovým minimám, pričom menový pár GBP / USD stratil 0,25% a obchodoval sa na úrovni 1,3941. Austrálsky a novozélandský dolár sa dostal na štvormesačné minima keď menový pár AUD / USD sa klesol o 0,55% na 0,7561 a NZD / USD o 0,69% na 0,7069.