Pozor na výnosové krivky dlhopisov (1)

22.04.2018  /  Dominik Hajdúch
trhy-a-makro-spravy-ako-investovat

Nastal už čas, aby sme si preventívne začali všímať aj výnosové krivky US dlhopisov? Sú totiž všeobecne uznávané ako indikátor hroziacej ekonomickej recesie. A začínajú sa pomaly hýbať na zaujímavých hodnotách. Takže zrejme o nich budeme čoskoro čítať viac a viac…

Výnosová krivka, ktorej graf môžeme vidieť nižšie, je výsledkom rozdielu medzi výnosmi dlhopisov s dlhodobou a krátkodobou maturitou. Jednou z najviac používaných výnosových kriviek, je rozdiel medzi výnosmi 10 ročných a 2 ročných vládnych dlhopisov USA. V súčasnosti je jej hodnota na 0,45%. Ako môžeme vidieť v nasledujúcom grafe, výnosová krivka sa znižovala viac-menej stabilne od konca roka 2013, kedy bola táto hodnota na 2,66%.

Avšak bližšia analýza dát naznačuje, že súčasná hodnota výnosovej krivky ešte nie je až tak desivá, aspoň nie z krátkodobého hľadiska, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ak by aj výnosová krivka pokračovala v poklese a dostala sa do negatívnych čísiel, tak by recesia pravdepodobne nenastala skôr ako po viac ako roku.

V priemere sa pre predchádzajúce americké recesie v posledných 50 rokoch krivky obrátili negatívne 18 mesiacov pred začiatkom recesie. (Pre výpočet tohto priemeru, sa M. Hulbert spoliehal na kalendár recesií, ktorý je spravovaný National Bureau of Economic Research. Pretože sa recesie od januára do júla 1980 a júla 1981 do novembra 1982 začali len 12 mesiacov od seba, M. Hulbert sa zameral len na prvú z menovaných.) Najkratšia doba prípravy bola 13 mesiacov.

Čiže ak nasledujúca recesia bude sledovať priemer posledných 50 rokov a výnosová krivka by sa hneď teraz negatívne obrátila, môžeme očakávať, že ekonomika by rástla do konca roka 2019. A ak by sa doba prípravy aj zhodovala s najkratšou za posledných 50 rokov, tak recesia by nemala začať do leta 2019.

Samozrejme, medvedie trhy často predbehnú samotné recesie. Ale inverzné výnosové krivky majú v priemere 10 mesačnú dobu prípravy, za posledných 50 rokov. Zoberme si napr. medvedí trh, ktorý sprevádzal finančnú krízu v rokoch 2008-2009. Výnosová krivka sa negatívne obrátila už 31. januára 2006, čo bolo ale až 20 mesiacov vopred oproti reakcii akciového trhu a 22 mesiacov pred začiatkom recesie na začiatku decembra 2007.

Ešte dôležitejšie je to, že viac ako polovici medvedích trhov za posledných 50 rokov nepredchádzala žiadna inverzia výnosovej krivky. Od polovice sedemdesiatych rokov nastalo 11 medvedích trhov, podľa kalendára medvedích trhov spravovaným Ned Davis Research, pričom len pri piatich z nich sa výnosová krivka negatívne obrátila. Na začiatku týchto medvedích trhov bol priemer výnosovej krivky 0,72%, čo je viac ako dnes.

Sú tu teda dobré aj zlé správy. Dobrá správa je že aj ak by sa výnosová krivka negatívne obrátila v nasledujúcich mesiacoch, tak recesia a medvedí trh by nastali o mnoho mesiacov neskôr. Zlá správa ale je, že medvedí trh môže nastať aj vtedy, ak by sa výnosová krivka neobrátila negatívne.

Článok bol preložený a spracovaný na základe originálu z: https://www.marketwatch.com/story/this-proven-recession-predictor-is-close-to-sounding-an-alarm-2018-04-17