Trhy a makro správy

Preteky v znižovaní sadzieb preraďujú na vyššiu rýchlosť

11.04.2024  /  Saxo Bank

Ekonomické údaje USA boli v prvom štvrťroku silné, ale objavujú sa náznaky oslabenia, čo môže znamenať zvrat pre americkú ekonomiku. Index ISM vo výrobe klesol vo februári na 47,7 z 49,1, zatiaľ čo v službách sa znížil na 52,6 z 53,4.

Umelá inteligencia a obezita popierajú gravitáciu

08.04.2024  /  Saxo Bank

Priaznivé ekonomické prostredie v kombinácii s nadšením investorov z generatívnej umelej inteligencie (AI) a novej triedy liekov proti obezite od Eli Lilly a Novo Nordisk spustili špekulatívnu horúčku. Výsledok je ohromujúci.

S trhmi budú hýbať najmä americké prezidentské voľby

03.04.2024  /  Saxo Bank

S blížiacimi sa prezidentskými voľbami v USA sa zdá, že trh sa fixuje na tento jediný faktor, ktorý zatieňuje ďalšie potenciálne scenáre, vrátane nezdravého zadlženia, čo ovplyvní aj 2. štvrťrok.

Stárne býčí trh na akciích?

01.04.2024  /  Martin Lembak

Zdálo by se, že při velmi nízkých odhadech hodnoty indexu S&P 500 pro 2024 bank z počátku roku o kterém jsem psal v lednu: „Medián hodnota 4 800 v podstatě poukazuje na odhad výnosu kolem 0, nejvyšší predikce kolem 6% p.a.

Celoročné výnosy len za dva mesiace. Hrozí prasknutie bubliny?

05.03.2024  /  Saxo Bank

Akcie majú za sebou silný začiatok roka. Index S&P 500 posilnil o 6,5 % (vrátane reinvestícií dividend), čo je približne to, čo bežne zarobí  za rok. Táto jazda je poháňaná optimizmom a aktuálnymi horúcimi témami umelej inteligencie a obezity.

Je dobré nakupovat akcie na maximech?

18.02.2024  /  Martin Lembak

Tento týden vyšší, než očekávaná inflační data v USA ukázala na značnou citlivost rizikových aktiv jako akcie na horší data a jejich potenciálně rychlou a větší korekci.

Akciové trhy v januári vyčkávali

05.02.2024  /  Saxo Bank

Globálne akcie boli v januári relatívne utlmené s pozitívnym výkonom len tesne nad 1 %. Trhy podporuje naratív, že rast sa zdá byť nenarušený, a to aj napriek viacerým výzvam tak na makroúrovni, ako aj o úroveň nižšie, a že nádeje na mäkké pristátie rastú.

Jsou nyní small cap akcie lepší než large cap?

04.02.2024  /  Martin Lembak

Centrální banka v USA ponechala tento týden dle očekávání Fed funds sazbu beze změny v pásmu 5,25 -5,5%. Guvernér Jerome Powell si ponechal prostor pro započetí možného snižování na jaře, ale spíše s tím banka nepočítá.

Americkí centrálni bankári rozhodli ponechať úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. Napriek pozitívnemu dezinflačnému vývoju ešte nie sú presvedčení o dosiahnutí svojho cieľa.

01.02.2024  /  XTB

Základným cieľom takmer každej centrálnej banky je cenová stabilita. V nedávnej minulosti sme však pozorovali vysoko inflačné dáta, na ktoré centrálne banky reagujú zvyšovaním úrokových sadzieb, aby dosiahli svoj cieľ.

Co nám říká Dr. Měď?

20.01.2024  /  Martin Lembak

Když se jedná o predikci vývoje globální ekonomiky mají ekonomové a investiční manažeři tendenci se dívat ne pouze na klasické ekonomické ukazatele jako PMI, leading indicators index, apod., ale také na ceny kovů používajících se v průmyslu jako měď, hliník, olovo, zinek, atd.

Načítať viac
vysoka-navstevnost
Vysoká návštevnosť

Sme klikaní. Veľké množstvo užívateľov (najvyššia návštevnosť doteraz - 36 000 UIP/mesiac).

najvacsie-forum
Najväčšie fórum

Sme top. Najväčšie a aj najstaršie diskusné fórum svojho druhu na Slovensku.

obrovska-komunita
Obrovská komunita ľudí

Je nás kopa. Obrovská komunita ľudí s rovnakým záujmom už od roku 2006.

pravidelne-clanky
Pravidelné články k téme

Sme v dianí. Články, analýzy a porovnania venované aktuálnym témam investovania a financií.

Zapojte sa do diskusie na našom novom fóre

Prejsť na fórum